hren
 

OBITELJ Ivice Todorića godinama vodi luksuzni život, a jučerašnja je revizija pokazala da je Agrokor godinama skrivao dio troškova. Neprikazani troškovi u razdoblju od 2010. do 2015. ukupno iznose 2,3 milijarde kuna.

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak otkrio je da oko polovice tog novca čine privatni troškovi. Iako nije želio otkriti kako se sve trošio novac, ipak je natuknuo novinarima kako je više od milijardu kuna potrošeno na luksuz. Nije želio precizirati, ali je otkrio da se radilo o ljetovanjima, zimovanjima jahtama i helikopteru.

Gradio carstvo i bio miljenik političara

Todorić je godinama kupovao tvrtke, 1992. godine postao je većinski vlasnik Jamnice i Agroprerade, godinu dana kasnije Zvijezde. Zatim 1994. kupuje udjele u Ledu i Konzumu, da bi 1995. Agrokor postao koncern. Ubrzo počinje i širenje u regiji. Todorić preuzima Sarajevski kiseljak, kupuje tvornicu sladoleda Baldauf i punionicu mineralne vode Fonyodi u Mađarskoj, širi se u BiH, Srbiji i Sloveniji, a najveći zalogaj bila mu je kupovina slovenskog Mercatora 2014. godine.

Todorića su hvalili brojni političari i visoki dužnosnici, od Stipe Mesića, Borislava Škegre, Nikice Valentića, Ive Sanadera do Radimira Čačića. Neki političari su i radili za njega, uključujući sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića i bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

Forbes je godinama izvještavao da je Todorić najbogatiji čovjek u Hrvatskoj, a novinske stupce punile su priče o raskošnom životu članova Todorićeve obitelji. Pisalo se o životu njegove obitelji u dvorcu, ljetovanjima na njihovoj jahti, vožnji vlastitim helikopterima, skupocjenim torbicama Todorićeve kćeri Ive Balent, raskošnim poklonima.

Ono što je javnost posebno iritiralo bilo je kad se cijela obitelj smjestila u dvorac, a istovremeno se pisalo o Konzumovim blagajnicama koje rade za mizeriju.

Selidba u dvorac

Još dok se dvorac u Šestinama obnavljao, u Agrokoru su rekli da će on služiti u reprezentativne svrhe za službene goste Agrokora, a manji dio pretvorit će se u stambenu zonu.

No, Todorić je 2006. godine, zahvaljući Gradu Zagrebu i Bandiću koji su izmijenili GUP, uredio Kulmerove dvore koji se protežu na 2000 kvadrata i u koje je smjestio cijelu obitelj - dva sina i kćer te njihove obitelji. Rekonstrukciju plemićkog dvorca radio je poznati zagrebački arhitekt i sveučilišni profesor Branko Kincl. Todorić je obnovio i 70 hektara u okolici dvorca i pretvorio ih u park.

Osim dvorca u zagrebačkim Šestinama, obitelj Todorić imala je i velebnu vilu u Medveji, nedaleko od Opatije. U vlasništvu su imali niz luksuznih limuzina, helikopter i jahtu na kojoj su provodili ljetovanja.

Najeksponiranija bila je Todorićeva kći Iva Balent, zahvaljujući prijateljstvu sa Severinom i Andreom Čermak. A javnost ju je osudila nakon što je Balent prijateljici Severini za rođendan poklonila cipele od nekoliko tisuća kuna. Severina se tada na Instagramu pohvalila skupocjenim Balenciaginim cipelama, a fotografiju je izbrisala kad su počeli stizati negativni komentari.

Skupe torbice

Todorićeva kćer poznata je ljubiteljica skupocjenih marki, naročito Chanela i Balenciage, koji su sastavni dio njene garderobe, a posjeduje i skupocjene Chanel, Dior, Gucci i Hermes torbice.

S jednom takvom skupom torbicom dočekala je 2010. godine turskog glumca Halita Ergenca, poznatijeg kao Onura iz serije "1001 noć". On je tada stigao u Zagreb jer je snimao reklamu za Konzum, a Iva je nosila ljubičastu Birkin torbicu koja košta minimalno 60.000 kuna.

I njen brat, Ante Todorić, koji je oženio bivšu misicu Martinu voli raskošan život. Tako je supruzi prije dvije godine organizirao skupu proslavu rođendana u restoranu Gil’s koji se nalazi u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a za goste su, pisalo se tada, osigurali sobe u dubrovačkom hotelu Excelsior. Navodno je proslava rođendana koštala nekoliko stotina tisuća kuna.

Glava obitelji, Ivica Todorić, puno je pažnje pridavao svom izgledu pa je tako svako jutro odlazio na frizuru u frizerski salon u centru Zagreba, gdje su ga kamere nekoliko puta i ulovile.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij