hren

OVO UČE NAŠI PETAŠI?!
Facebookom kruži zadatak iz radne bilježnice za 5. razred: u 'zemlji znanja' djevojčicama se u školi šalje poruka - budite manekenke, a dječacima - budite nogometaši

„Zamisli da je Trnoružica moderna manekenka i da je poljupcem budi mlada nogometna nada Dinama, Hajduka, Rijeke ili kojega drugoga nogometnog kluba. Na prazne crte napiši modernu bajku. Nastoj biti što duhovitiji/duhovitija“.

Ne, ovo nije šala, ovo je, na žalost, zbilja hrvatskog obrazovnog sustava. Naime, riječ je o zadatku ispisanom na stranici radne bilježnice „Jezik moj hrvatski“, za peti razred osnovne škole.

Sporna stranica iz radne bilježnice izazvala je pravi potres na društvenim mrežama i pokrenula lavinu reakcija.

Jedni ovaj primjer nazivaju surovom seksističkom hrvatskom stvarnošću, dok drugi tvrde da je riječ isključivo o zatupljivanju djece, pri čemu se ženu prikazuje kao „silikonsku lutku“, a muškarca kao, „ne baš inteligentnu, nakupinu mišića“.

Zaključak je da su oba spola prikazana kao glupi stereotipi osoba na koju bi se djeca 'trebala ugledati'.  

Među zanimljivima su i komentarima da nogometaš liči na Tomislava Karamarka, a manekenka na Nives Celzijus. No, poruka je vrlo ozbiljna – u Hrvatskoj su, očito, uzalud svi mehanizmi, koordinatori i radne skupine!

Sudeći po ovakvim sadržajima, u zemlji znanja, 11-godišnjim se djevojčicama, kroz obrazovanje, šalje poruka da, kada odrastu, „po zanimanju“ budu manekenke te da, po mogućnosti „upecaju“ bogatu nogometnu zvijezdu, a dječacima da se, umjesto učenju, posvete lopti i izgradnji nogometne karijere koja će im osigurati lagodan život i zgodne djevojke s modnih pista.

Djeci se pri tom sugerira da su veze između manekenki i nogometaša bajka, a nakon gotovo tragične i niti malo obrazovne poruke, od njih se traži da u pisanju „moderne bajke“ budu što duhovitiji.

Nama nije smiješno, a vama?

Izvor: 100posto.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij