hren

Split parking je s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla potpisao ugovor za realizaciju Smart city parking projekta. Ugovor je vrijedan 2,88 milijuna kuna, a sredstva su namijenjena implementaciji 1300 senzora na parkiralištima i izradu aplikacije koja će doprinijeti smanjenju prometnih gužvi i olakšati vozačima pronalazak slobodnog mjesta. Pilot projekt u kojem je aplikacija bila dostupna samo za iPhone uređaje pokazao je da u vrijeme najvećeg pritiska na parkirališta ostaje 20 posto slobodnih mjesta, što je značajno ako se uzme u obzir da samo u Splitu ima 92.000 registriranih vozila i 7000 parkirnih mjesta koja se naplaćuju.

- Broj vozila značajno se povećava kada dođu turisti i ljudi iz okolnih gradova. Aplikacija će pomoći da građani ne lutaju okolo tražeći slobodno mjesto nego će im aplikacija pokazati gdje se ono nalazi, a navigacija će ih dovesti do njega. Druga faza aplikacije bi bila da se promet preusmjerava tamo gdje ima mjesta čime bi se izbjegle nepotrebne gužve u centru - kaže Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Da bi riješili problem parkiranja u Splitu, ističe, morat ćemo promijeniti način razmišljanja. U Split parkingu ne znaju koliko ima parkirnih mjesta koja nisu pod naplatom, ali procjenjuju da ih je oko 25.000. Kronično nedostaje oko pet tisuća mjesta. 

- Gradonačelnik je donio odluku o osnivanju radnog tijela, a mi smo kao tvrtka pripremili materijale za početak gradnje novih garaža. Nadam se da ćemo kroz listopad ili početak studenog biti i tema na Gradskom vijeću gdje će se raspravljati o tome kako izgraditi garaže - najavio je Bartulić te dodao kako smatra da građane Splita treba zaštititi na način na koji je Dubrovnik zaštitio Dubrovčane koji imaju jako povoljnu cijenu godišnje parkirne karte, dok su cijene po satu vrlo visoke. 

Aplikacija je besplatna, za sada je dostupna samo za iPhone, a za mjesec dana će biti dostupna i za Android. Cijena parkinga će biti povoljnija 20 do 30 posto od SMS plaćanja jer nema naknade teleoperaterima koja iznosi između 65 i 69 lipa, kao što se ne naplaćuje ni SMS poruka. 

Mateo Perak, direktor tvrtke Profico, koja je zadužena za izradu aplikacije, rekao je da je ovo jedan od prvih ovakvih projekata u ovom dijelu Europe, te da osim brojnih koristi za korisnike ima i benefite za Split parking koji zahvaljujući njoj ima točne informacije s terena na osnovu kojih može donositi odluke i kvalitetnije planirati budućnost.

Zadovoljan projektom je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je rekao da je ovo prvi korak u digitalizaciji grada.

- Već sljedeću sezonu sam tražio način kako da pronađemo najbolji model čipiranja kanti i vreća u gradskoj jezgri jer nije uredu da građani plaćaju odvoz smeća onih koji smeće proizvode u ogromnim količinama u centru. Ne znam hoćemo li to uspjeti već sljedeću godinu, ali imam povjerenja u ljude. Reklamne kutije smo prorijedili, ne možemo ih maknuti jer je Grad potpisao ugovor na više godina i ne možemo izložiti Grad nekim tužbama koje nas previše koštaju - rekao je Opara te naglasio kako u iduće četiri godine moraju izgraditi 5000 parkirnih mjesta.

- Nama treba promjena razmišljanja kao i promjena načina korištenja postojećih parkirnih mjesta. Moramo uvesti intermodalni pristup, osigurati jeftinije taksije, o čemu ćemo vrlo brzo razgovarati, moramo revitalizirati Promet kako bi građani mogli imati pristojnije i povoljnije uvjete vožnje. Možda će me i prozivati zbog ovoga, al kao pasionirani biciklist, tražit ću da biciklistički promet dobije pravo suživota u gradu - kazao je gradonačelnik i najavio da su raspisali natječaj i u proračunu osigurali četiri milijuna kuna za digitalizaciju gradske uprave.

- Dobit ćemo kvalitetni tijek praćenja dokumenata i mjerenje odgovornog ponašanja. Moj dokument po hodnicima putuje 15 dana, a koliko tek građani čekaju neki svoj dokument?! Ali, to nisu stvari koji se mogu promijeniti preko noći - kazao je Krstulović Opara.

Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij