hren
 

DIONICA KARLOVAC - ZAGREB DOBIVA TREĆI TRAK
Od nedjelje, 1. listopada do 30. lipnja iduće godine na snazi su niže, vansezonske cijene cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), priopćeno je u petak iz tvrtke HAC - održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC).

Jedinična cijena cestarine po kilometru za motocikle i osobna vozila na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a od 1. srpnja do 30. rujna bile su povećane za 10 posto, pa je, primjerice, za cestarinu od Zagreba do Splita trebalo izdvojiti 200 kuna, a od Zagreba do Rijeke 77 kuna.

Te se cijene, kao i one na drugim dionicama, od 1. listopada vraćaju na vansezonske iznose. Tako će cijena cestarine na relaciji Zagreb - Split od 1. listopada biti 181 kunu, a Zagreb - Rijeka 70 kuna.

Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 44 kuna (ljeti 47), a cestarina na relaciji Zagreb - Lipovac pada za 13 kuna, na 128 kuna.

Za 13 kuna pada i cestarina od Zagreba do Osijeka, koja će od 1. listopada iznositi 122 kune, a od Zagreba do Ploča za 25 kuna, na 231 kunu.

Za putovanje automobilom na autocesti od Zagreba do Karlovca izvan sezone treba izdvojiti 19 kuna ili dvije kune manje nego ljeti, a od Mraclina do Lekenika 10 kuna, što je jednu kunu manje. 

Mostarina na Krčkom mostu van sezone se smanjuje s 39 na 35 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija pada s 22 na 20 kuna. Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine su iste cijele godine.

Sezonsko povećanje cestarine tijekom razdoblja pojačanog intenziteta prometa jedna je od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Modalitet sezonskih cijena za motocikle i osobna vozila uveden je po preporukama i smjernicama Svjetske banke.

Primjenom sezonskog poskupljenja promet na autocestama nije pao već je po podacima HAC-ONC-a u prvih osam mjeseci ove godine broj vozila porastao za 5,6 posto, a prihod od naplaćene cestarine povećan je za 13,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Pozitivni rezultati navedenih mjera utječu na poboljšanje likvidnost društva i otplatu dijela kredita iz vlastitih sredstava, a samim time i razmjerno manje zaduživanje", kaže se u priopćenju HAC-ONC-a.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Autocesta na dionici Karlovac - Zagreb dobiva treći trak

Autocesta Rijeka – Zagreb spada među najprometnije autoceste u državi, a pritom uvjerljivo najveći promet u Hrvatskoj ima dionica Karlovac – Zagreb.

Treći trak autoceste na dionici Karlovac– Zagreb i projekt zaštite od buke na nizu lokacija smještenih u blizini gradova i naselja kroz koja prolazi autocesta, najvažniji su projekti Autoceste Rijeka – Zagreb u idućim godinama.

Kako piše Novi list, definirani su Master planom ARZ-a, strateškim dokumentom koji analizira, definira i ocjenjuje moguće varijante razvitka autocestovne mreže na dionici Zagreb – Karlovac i njezin utjecaj na cjelokupnu cestovnu mrežu i gospodarstvo RH, te definira i projekte koji će dati dodatnu kvalitetu autocesti čija je gradnja započela prije više od 45 godina.

Autocesta Rijeka – Zagreb spada među najprometnije autoceste u državi, a pritom uvjerljivo najveći promet u Hrvatskoj ima dionica Karlovac – Zagreb. Prošle godine je zabilježen prosječan godišnji dnevni promet (PGDP) od 32.693 vozila, što je jedan od parametara koji ukazuje na opravdanost potrebe izgradnje trećeg traka, projekta o kojemu se u ARZ-u počelo razmišljati još prije desetak godina.

Izvor: poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij