hren
 

GENERACIJSKA NEPRAVDA
U Hrvatskoj visina mirovine ovisi i o tome koje ste godine rođeni. Tako primjerice, oni rođeni nakon 1962. imaju i nekoliko stotina kuna manje mirovine jer ne ostvaruju pravo na dodatak kao oni rođeni, primjerice, godinu dana prije. Da bi se ispravila nepravda, SDP je napisao novi zakonski prijedlog.

Nakon 33 godine radnog staža, Vesna, rođena 1960., otišla je u prijevremenu mirovinu. Sada živi od 2.000 kuna. Sva sreća, kaže, što joj je mama živa, pa joj i ona sa svojom mirovinom može pomoći. Osim mame, pomaže joj i dodatak koji dobiva na mirovinu. "Baš zato što sam morala prijevremeno otići u mirovinu, svaki dodatak dobro dođe. Mirovine su male jer nisam ostvarila puni staž", rekla je Vesna Skuhar iz Zagreba.

Gordana je tek tri godine mlađa od Vesne i ne ostvaruje dodatak na mirovinu. Zato će joj u startu biti manja. Ona računa da će joj mirovina biti između 1.700 i 2.000 kuna.

Ljudi rođeni 1961. i ranije uplaćuju 20 posto doprinosa u prvi stup. Oni ostvaruju pravo na dodatak do 27 posto, a svi ostali rođeni 1962. i kasnije uplaćuju 15 posto u prvi i pet posto doprinosa u drugi stup. Oni ne ostvaruju pravo ni lipe dodatka čak ni na ovih 15 posto koje uplaćuju u prvi stup.

SDP namjerava "ispraviti nepravdu"

"Kada oni koji su rođeni 1962. godine i kasnije odu u mirovinu imat će 500 do 700 kuna manje doprinosa. To je nepravda", smatra Mirando Mrsić, saborski zastupnika SDP-a.

Zbog toga je SDP u hitnu proceduru poslao prijedlog dopune zakona kojom bi se ta nepravda ispravila. Sindikati pozdravljaju potez. Kažu, izjednačenje u vidu dodatka i za one koji uplaćuju u oba stupa se traži već godinama.

Ministar poručuje da taj problem nije nastao danas, nego da ga je mogao riješiti i sam Mrsić dok je bio ministar. Uvjerava da će se naći rješenje. "Treba vrlo detaljno pogledati za svaku generaciju, kako ne bismo izazvali nove podjele. Nekima je možda potrebno 27 posto, nekim je možda potrebno i manje", objasnio je Mario Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Za mnoge, pogotovo one rođene nakon 1962., svaka promjena zakona bit će bitna.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij