hren
 

PREVARANT U BANOVINI?
Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Jure Šundova, predsjednika Gradskog vijeća grada Splita, zbog osnovane sumnje da je lažni vojni invalid. Točnije, da je koristio lažnu liječničku dokumentaciju kojom je ishodovao dokumente potrebne za status ratnog vojnog invalida.

Policija je ovu prijavu spomenula u dnevnom priopćenju ne spominjući identitet osobe o kojoj je riječ. Mediji su kasnije objavili da je riječ upravo o Šundovu, zamjeniku Željka Keruma u Hrvatskoj građanskoj stranci.

Kako navodi priopćenje splitske policije:

- 57-godišnjaka se sumnjiči se da je korištenjem neistinite liječničke dokumentacije i pečata u svrhu ostvarivanja prava iz Domovinskog rata, u postupku pred nadležnim uredom upotrijebio neistinite liječničke nalaze i dokumentaciju i na taj način ishodovao rješenje o priznanju statusa HRVI i pravo na invalidninu, temeljem čega je ostvario pravo na osobnu invalidninu i pravo na porezne olakšice.

Na taj način je od 2006. do 2017. g., stekao protupravnu imovinsku koristi u iznosu od oko 101 tisuću kuna. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ovjeravanje neistinitog sadržaja i prijevare protiv njega je podnesena kaznena prijava.

Lažni vojni invalid čak jedanaest godina varao državu

Kako se neslužbeno saznaje, policija je pokrenula obradu nakon što je Šundov krajem prošle godine iskoristio poreznu olakšicu iz statusa HRVI, a dokaze su pronašli pregledom jednog već skoro zaboravljenog spisa, tzv. afere Dijagnoza.

Riječ je o slučaju u kojem je još 2008. godine uhićeno više splitskih liječnika i posrednika za pribavljanje lažne medicinske dokumentacije potrebne za ishođenje statusa vojnog invalida.

Među osumnjičenima je bio i liječnik Boris Samaržija, koji je u ratno doba bio u sanitetu HOS-a. On je tvrdio da je samo želio pomoći bivšim suborcima, a izgleda da je među onima kojima je pomogao bio i Šundov. Trag o njegovoj invalidnosti navodno je sada pronađen u kompjuteru dr.Samaržije.

Jure Šundov je bio jedan od organizatora poznatog prosvjeda pred sadašnjom Banovinom, a tada komandom Vojnopomorske oblasti, a u ratu koji je uslijedio je dogurao do čina brigadira.

Nakon maratonske sjednice Gradskog vijeća koju je Jure Šundov vodio svih 12 sati, upitali smo ga za komentar na takve optužbe, međutim kazao je kako neće ništa kazati na tu temu.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij