hren
 

Vodeći ljudi Hrvatske televizije ukinuli su emisiju Hrvatska uživo. U jesenskoj šemi HRT-a ona neće biti emitirana. Hrvatska uživo jedan je od zadnjih HRT-ovih bastiona gdje se gfledatelj nacionalne televizije mogao susresti s ozbiljnim i angažiranim novinarstvom.

Još u minuli petak Hrvatska uživo nalazila se u jesenskoj shemi emitiranja, imala odobrenje i predviđenu financijsku konstrukciju. Danas su autori i autorice emisije dobili poruku da se Hrvatska uživo ukida, bez ikakvog obrazloženja.

Informaciju o ukidanju jedne od najozbiljnijih informativnih emisija HRT-a potvrdili su nam novinarke i novinari koji su na njoj radili, ali zbog straha od otkaza nitko od njih ne želi biti citiran.

Da slučaj bude začudniji, o ukidanju emisije još nema pismenoga traga. Odluka o tome da 'Hrvatska uživo' više neće biti emitirana onima koji na njoj rade prenesena je usmeno.

- Morali su za to dobiti zeleno svjetlo, oni ništa ne rade bez uputa. Mi smo još uvijek u jesenskoj shemi i ja islim da se oni ne bi usudili ukinuti nas bez zelenog svjetla s Markovog trga, kaže jedan od naših sugovrnika s HRT-a.

"Hrvatsku uživo" navodno bi trebala zamijeniti emisija "Kod nas doma", koju bi vodila Barbara Kolar. Emisija se opisuje ovako: "malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije". 

Aktivistica Sanja Sarnavka povodom ukidanja emisije "Hrvatska uživo" poslala je dopis saborskom Odboru za informiranje.

- Poštovani predsjedniče Odbora, upućujem Vama i svim članicama/ovima Odbora upit i zahtjev da na prvoj sjednici raspravite odluku vodstva HRT-a da ukine emisiju HuŽ, jednu od rijetkih koja u cijelosti ispunjava sve zahtjeve koje mora ispunjavati javni medijski servis - davanje glasa diskriminiranima, onima s margine društva, od osoba s invaliditetom do zaštitnika temeljnih ljudskih prava.

Javnost treba znati kojim je to argumentima obrazloženo ukidanje jedne od rijetkih emisija koje imaju gledanost vrijednu spomena na takozvanom javnom medijskom servisu koji nakon ovog čina uistinu ne zaslužuje nositi taj naziv, navodi u dopisu Sarnavka.

Izvor: Lupiga.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij