DODATNI KAPACITETI
Radovi na rekonstrukciji sjevernog krila KBC-ove Klinike za onkologiju i radioterapiju trebali bi početi najesen, potvrđeno nam je iz bolničkog Ravnateljstva.

- Imamo sve potrebne dozvole za početak tog projekta koji je vrlo bitan za splitsku bolnicu i za pacijente koji se liječe na Onkologiji. Radovi će započeti čim okončamo javni natječaj za izbor izvođača radova, što uključuje i žalbeni rok. U novom sjevernom krilu bit će smještena dnevna onkološka bolnica i laboratorij za pripremu citostatske terapije. Onkologija će tijekom izgradnje najnormalnije funkcionirati i naši će pacijenti imati normalne uvjete liječenja, kao i do sada - kazao nam je prof. dr. Ivo Jurić, KBC-ov ravnatelj.

Vrijednost ukupnog projekta je oko 6,6 milijuna kuna, a cijeli iznos osiguralo je Ministarstvo zdravstva.

- Jako sam zadovoljan što će ovaj projekt uskoro zaživjeti i što smo uspjeli dobiti sve potrebne dozvole. Istini za volju, pribavljanje svih potrebnih dokumenata trajalo je gotovo godinu dana, ali trud se isplatio. Projekt dnevne onkološke bolnice i laboratorija za pripremu citostatika bio je jedan od glavnih projekata ovog Ravnateljstva - istaknuo je bolnički čelnik.

Sličnog je stava i prof. dr. Eduard Vrdoljak, predstojnik KBC-ove Klinike za onkologiju i radioterapiju.

- Izgradnjom dnevne bolnice povećat će se naše polikliničke sposobnosti ili propusnost. Izgradnjom dodatnih kapaciteta dnevne bolnice u kojoj već imamo 10 kreveta, dobit ćemo ukupno 20 ležajeva, a imat ćemo i bolji laboratorij za citostatike, te ćemo imati veći broj polikliničkih prostora - naglasio je prof. dr. Vrdoljak.

Zadnji put je splitska Onkologija dograđivana prije desetak godina, kada je također napravila veliki pomak u kvaliteti liječenja i boravka pacijenata. No, od tada se broj najtežih bolesnika povećava, a budući da se svake godine u Hrvatskoj bilježi 21.000 novih onkoloških pacijenata i njima treba omogućiti optimalne uvjete liječenja.

- Računa se da se u Splitu godišnje broj onkoloških bolesnika poveća za 2500, pa i do oko 3000 novooboljelih. Ako gledamo regiju, onda je to povećanje i veće, do 4200 novih pacijenata. Onkologija se razvija i uspjeli smo od akutne bolesti napraviti kroničnu, pa je i red da naši pacijenti imaju i još bolje uvjete liječenja, a izgradnja ove dnevne bolnice i laboratorija ide u tom smjeru - zaključio je prof. dr. Vrdoljak.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij