hren
 

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda je "oštro" osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je preletjela iznad Japana, u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

Vijeće sigurnosti "poziva sve zemlje članice da dosljedno i u cijelosti" provode UN-ove rezolucije, pa tako i one o uvođenju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji, dodaje se u izjavi koju je pročitao njegov predsjedatelj, egipatski veleposlanik.

Samoobrana i neprijateljski planovi

Sjeverna Koreja koja je priznala da je iznad Japana ispalila raketu srednjeg dometa, pozvala se na pravo na samoobranu zbog "neprijateljskih planova" Sjedinjenih Država koje trenutačno sudjeluju u godišnjoj vojnoj vježbi sa Seulom.

Washington je u ovoj prigodi htio sačuvati međunarodno jedinstvo s Moskvom i s Pekingom, glavnim pomagačima Pyongyanga. Početkom kolovoza, nakon mjesec dana teških pregovora, SAD je uspio uvjeriti Kinu i Rusiju da prihvate nove gospodarske sankcije Pyongyangu.

Prihvaćanje izjave u Vijeću sigurnosti svjedoči o "jasnoj želji članova da jedinstveno reagiraju već danas", dan nakon sjevernokorejskog raketnog pokusa, istaknuo je diplomat koji je htio ostati anoniman.

Sramotni čin i prijetnje

U izjavi koju je SAD napisao i predložio partnerima u Vijeću, govori se o "sramotnom činu i prijetnjama drugoj zemlji članici UN-a" i zahtijeva se "njihov trenutačni prekid". Sjeverna Koreja takvim postupcima "svjesno potkopava mir i stabilnost u regiji", ističe se u tekstu.

Vijeće usto opetuje svoju opredijeljenost za mirno diplomatsko i političko rješenje krize sa Sjevernom Korejom. No svaki dijalog je prekinut prije par godina i zasad nema nade u njegovu obnovu.

Zadnje sankcije donesene početkom kolovoza trebaju uzeti Sjevernoj Koreji milijardu dolara godišnjih prihoda a uvedene su kao odgovor na ispaljivanje dviju interkontinentalnih raketa u srpnju za koje je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao da su "dar pokvarenim Amerikancima".

 

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij