hren
 

POTREBNO I POVEĆANJE KADRA
Oko 28 milijuna proračunskih kuna planirano je utrošiti u 2017. i 2018. za potrebe uvođenja obvezne informatike u pete i šeste razrede osnovne od školske godine 2018./19., najavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predstavljajući prvi reformski korak svog ministarstva.Vezane vijesti BLAŽENKA DIVJAK PIŠE ZA MAGAZIN: MOJ PLAN ZA BOLJE OBRAZOVANJE Učenici i učitelji s osmijehom na licu su ključni cilj ove reforme Hrvatska je podbacila, a Crna Gora to iskoristila

- Sa satnicom u petim i šestim razredima nemamo problem. Svi izborni i obvezni predmetu mogu funkcionirati u redovnoj nastavi. Ne dovodi se u pitanje niti izborni vjeronauk, koji ulazi u raspored i uz dva sata obvezne informatike – rekla je Divjak.

Za potrebe uvođenja novog predmeta koji po sadašnjim pokazateljima predaje oko 800 nastavnika informatike bit će potrebno povećanje kadra od 10 do 15 posto. Novac za nova zapošljavanja, opremu i nove obrazovne materijale naći će se u proračunu, kojim je u 2018. planirano izdvajanje od 20 milijuna kuna.

- Hrvatska je država s najkraćim trajanjem obveznog obrazovanja. Ako nešto čovjeka osvijesti, onda je to taj podatak. Osam godina obvezne škole nema više nitko u Europi, a priče da naši učenici provode puno vremena u školi ne drže vodu – komentirala je ministrica povećanje broja obveznih predmeta u školama, što po nekima znači dodatno opterećenje učenika. Divjak je istaknula da nema vremena za čekanje s uvođenjem informatike po novome kurikulumu, zbog čega i nije planirana eksperimentalna faza provođenja kao u slučaju svih ostalih predmetnih kurikuluma.

Nestranačka ministrica tvrdi da u ovome projektu ima potporu premijera Andreja Plenkovića, obzirom da je riječ o dijelu Vladina programa STEM Hrvatska.

Hodogram uvođenja informatike izgleda ovako:

- do 20. 9. osmišljavanje upitnika i prikupljanje podataka iz škola o stanju opreme i nastavnika
- do 1. 10. radna skupina za kurikulum informatike izrađuje detaljan plan rada
- do 15. 10. analiza stanja u školama i pripremanje prijedloga za rješavanje uočenih problema
- do 31. 10. međunarodna recenzija kurikuluma
- do 15. 12. opremanje škola – 1. dio
- do 15. 4. (2018.) priprema digitalnog obrazovnog materijala za učenike i priprema materijala za učitelje
- do 30. 5. (2018.)   opremanje škola – 2. dio
- od svibnja do rujna 2018. edukacija učitelja informatike

Izvor : Jutarnji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij