hren
 

ZARONITE U UVALU JELINAK
Hrvatska je od danas bogatija za još jednu atrakciju, a radi se o projektu „Križni put pod morem“ koji je jedinstven u svijetu. Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Općini Marina postavljena je 1. postaja križnog puta na morsko dno, s betonskim figurama u prirodnoj veličini, na dubini do 10 metara u uvali Jelinak.

Projekt „Križni put pod morem“ (Via crucis, Underwater museum) osmislili su Joško Kandija, vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira i i Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje.  „Ponosan sam i sretan što smo krenuli s realizacijom projekta. Želim naglasiti kako je naša zamisao otpočetka bila da ovaj muzej pod morem bude za sve: za ronioce, ali i one koji to nisu. Upravo zato su figure postavljene na dubini od 4 do 10 metara i stoga pozivam sve da dođu u uvalu Jelinak i uživaju u ovom jedinstvenom projektu u Hrvatskoj“,rekao je Joško Kandija.

Na postavljanju 1. postaje križnog puta, Suđenje Isusu Kristu, okupio se veliki broj posjetitelja. Među njima je bio i Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, koji je naglasio važnost ovog projekta u razvoju hrvatskog turizma i proširenju turističke ponude. „Snažno podržavam i pozdravljam nove ideje, kreativne istupe i nove mogućnosti promocije naše Domovine. Važnost i potencijal ovog projekta potvrđuju i ovi ljudi ovdje okupljeni, ali i pokroviteljstvo Hrvatskog sabora. Zato mi je čast danas biti ovdje i svjedočiti samom početku nove priče za Hrvatsku“, izjavio je Milijan Brkić.

Otvorenju projekta nazočili su i Joško Stella, predsjednik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma. Naglasili su kako neprestano treba stvarati  i razvijati nove ideje i na taj način doprinijeti turizmu u Hrvatskoj. Istaknuli su i kako ovaj projekt krije ogroman potencijal te da je dodatan vjetar u leđa za napredak turizma, kako na splitskom području, tako i u Hrvatskoj.

Do kraja rujna 2017. godine planira se izraditi cjelokupan križni put, što uključuje svih 14 postaja križnog puta, odnosno pedeset skulptura u prirodnoj veličini, koje će biti položene na morskom dnu. Uz to, Kandija je istaknuo kako je plan u mjesecu ožujku 2018. godine, prije Uskrsa, postaviti veliki kip Isusa Krista visine oko 9 metara, koji bi se nalazio na dubini od 18 metara i obilježavao 15. postaju Križnog puta. Također, plan je reflektorima osvijetliti cijeli podvodni muzej, kako bi se moglo roniti i vidjeti križni put i po noći, što će svakako biti još jedna atrakcija i posebnost podmorskog muzeja.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij