hren
 

UZELI BI I DIOKLECIJANU
Neka ta četiri zida nosi država. Ionako nemam koristi od te kuće, ne mogu je prodati ni darovati.

Nema vodovoda, struje ima dok ne zagrmi, kuća je stara, naslijedio sam je od roditelja, a oni od svojih roditelja i djedova. Ne mislim tamo živjeti, a u cijelom selu ostalo dvoje ljudi. Nema budućnosti, radnih mjesta, liječnika... Danas u to selo samo vukovi navraćaju.

Tako nam je jedan čovjek objasnio svoju taktiku oko novog poreza na imovinu. Ruku na srce, on još i ne vjeruje da će mu na te stare zidine koje je gradio njegov prapradjed stići porezna uplatnica. Ne vjeruje da će dogodine na stančić u kojem živi dobiti također uplatnicu za novi porez. Čuo je nešto, a njegova nam supruga kaže - kakvi porez, to je naš stan, platili smo već sve poreze na njega, živimo od svojih mirovina i nemamo od čega plaćati nove poreza?!

Da im kažete da im u podstanarstvu nitko neće slati uplatnice, da su oni bogataši za državu jer imaju dvije nekretnine, mislili bi da zbijate šale s njima, da radite magarce od njih i žuljeva kojima su ih stekli. Još bi se više uvrijedili da im rečete da je logika tog poreza da plate ili da plaču, da nije stan za svakog, nego za one koji mogu podnijeti troškove tog stana.

Kad ogolite članke i stavke zakona koji starta dogodine, ostaje ova istina: ako porez ne mogu platiti, neka prodaju stan onom tko može podnijeti njegove troškove. Neka iznajme neki stan i žive od novca od svog prodanog stana. Kad im nestane kuna, mogu pokucati socijalnoj službi i pitati socijalnu pomoć.

Uzeli bi i Dioklecijanu

Onda bi se ovaj naš par zažario u licu i objasnio kako, molim lijepo, ni od jedne države nikada nisu ništa pitali ni dobili, nisu u onoj državi dobili stan kao mnogi, ali su sve samodoprinose plaćali, štedjeli su, odricali se i ni marke nisu potrošili od ono malo ušteđevine koje je glava obitelji stekla obijajući bubrege po njemačkim bauštelama sedam godina.

Mogu se oni žestiti, ali je država svoje rekla.

Država je, znajući da je građane puno pritisnula sa svih strana, porezom na plaće, pa PDV-om koji je među najvišima u Europi, malo popustila i omekšala porezni teret na veće plaće, ali kako mora nadomjestiti novac koji je zato zafalio, odlučila je udariti po onom čega ljudi imaju, a to su nekretnine.

Nakon godina svađa, porez ipak starta. Prvi je zakonski tekst osmislio Slavko Linić pa je doživio salvu napada tadašnje oporbe i javnosti. Ondašnja je vladajuća koalicija bila napukla na ovom porezu. HDZ ga je tada iz oporbe opravdano raketirao iz svih oružja. Danas su se uloge okrenule. HDZ uvodi porez koji nitko neće izbjeći. Da nekim slučajem postoje nasljednici Dioklecijana, dogodine bi dobili uplatnicu za Palaču.

Od prvog siječnja 2018. ukida se komunalna naknada i porez na kuće za odmor, a sve kuće i stanove kojih je u zemlji 2,2 milijuna, oporezuju se novim porezom na nekretnine. Novim nametom oporezivat će se i garaže, građevinsko zemljište, sakralni objekti osim onih koji služe za obavljanje vjerskih obreda...

Bazeni i igrališta

Prve dvije godine taj porez će biti jednostavna zamjena komunalne naknade, a 2020. opet će se promijeniti pravila igre i određivat će se prema tržišnoj vrijednosti nekretnine. Za nekretnine izgrađene nakon 1988., porez će biti veći od komunalne naknade, kao i za one s dodanim sadržajem, poput bazena ili igrališta. Isto vrijedi za nekretnine u kojima nitko stalno ne živi ili se iznajmljuju.

Vlasnik stana za stalno stanovanje od 55 metara četvornih u Splitu koji ga sada košta godišnje 508 kuna komunalne naknade, dogodine će platiti 609 kuna poreza ako je nekretnina izgrađena nakon 2006.

Ako je taj stan prazan ili se iznajmljuje, porez će iznositi 1578 kuna. Ako je riječ o stanu iste površine u kojem se stalno živi, a star je 30 godina, porez će ostati kolika je komunalna naknada, a ako je prazan ili se iznajmljuje, porez će biti 1231 kunu ili za 160 posto masniji od komunalne naknade.

Lijepu je taktiku naš sugovornik s početka smislio. Neka država uzme ono za što ne može on platiti. Preračunao se samo u jednom. Država mu djedovinu neće uzeti sve dok ima mirovinu. Ovrhom će mu s mirovine uzimati porez preko Fine.

Oni koji ne budu imali novca za plaćanje poreza na jedinu nekretninu u kojoj žive, ostat će bez nje onda kada im dug premaši 20.000 kuna. Jedina se nekretnina ne smije plijeniti za manje svote. Ako imaju dvije nekretnine, onda te zaštite nema.

Eto, tako stvari stoje. Gledamo li stvari iz rakursa čovjeka kojem je problem kad, recimo, PDV skoči jedan posto ili kad strujne uplatnice otežaju 20 posto, a jedino što mogu učiniti je tuširati se u hladnoj vodi zimi i ljeti, onda porez na imovinu i nije drugo nego način da ostanu i bez tog jedinog što imaju. Nemaju limuzine, jahte, pozamašnu ušteđevinu, imaju samo svoje male prihode, dentjere i krov nad glavom.


Ne možete pobjeći

Porezu na nekretnine ne može se pobjeći. Plaćat će ga i inozemni vlasnici, obračunavat će se i na nelegalne nekretnine, pa i u slučajevima kada je vlasnik nekretnine nepoznat.

Tada će se odrediti zastupnik te nekretnine na koju će svake godine sjedati porezna obveza. Sve dok se ne pojavi vlasnik ili porez ne "pojede" nekretninu i dug dosegne njezinu vrijednost, pa je ne preuzme grad ili općina na čijem se području nalazi...


Od antike do danas

Gradovima i općinama bi trebao ići kompletan prihod od novog poreza na nekretnine. Država im je skrojila porez na nekretnine i propisala da ove godine svi moraju imati komunalne naknade i porez na kuće za odmor. Te dvije stavke su važne jer se iz njih računa novi, jednostavni prijelazni porez na nekretnine i vrijednost boda te se na njih se primjenjuje cijela lepeza koeficijenata.
Porez na nekretnine ovisit će o koeficijentima zone u kojoj se nalazi, koeficijentima namjene, stanja i dobi. Oporezuju se sve nekretnine pa i one koje nisu za upotrebu, stare dvije i 200 godina.


Grad za svoje ne plaća

Porezna pošteda predviđena je za gospodarske zgrade koje nisu stambeni, poslovni, garažni ni drugi pomoćni prostori, a imaju namjenu, poput oružarnica i štala, pošteđene su privremene građevine, ceste i komunalna infrastruktura.
Porez na nekretnine ne plaća se na nekretnine koje su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, na neizgrađeno građevinsko zemljište u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, na sakralne objekte u dijelu u kojem se obavljaju vjerski obredi.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij