hren

Riječ je o dokumentu koji određuje sigurnosni koncept države

Hrvatska je u petak dobila novu Strategiju nacionalne sigurnosti, dokument kojim se određuje vizija nacionalne sigurnosti i sigurnosni koncept države, te utvrđuju njeni nacionalni interesi. Hrvatski sabor Strategiju je podržao većinom glasova.

Strategija predviđa četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva. Nacionalnim interesima definirani su – sigurnost, dobrobit i prosperitet, nacionalni identitet, međunarodni ugled i utjecaj te ravnopravan položaj, suverenitet i opstanak.

U njoj i demografska obnova i revitalizacija društva

Dostizanje najvišeg stupnja sigurnost i zaštite stanovništva te kritičnih infrastruktura, uspostava razvoja sustava domovinske sigurnosti, razvoj i održavanje snažne i aktivne obrane, ekološka Hrvatska i razvoj snažnog i održivog gospodarstva, neki su od strateških ciljeva.

To su i demografska obnova i revitalizacija hrvatskog društva, razvoj državne uprave po mjeri građana, zaštita, jačanje i promocija najviših vrednota ustavnog poretka i hrvatskog nacionalnog identiteta, jačanje međunarodnog ugleda i utjecaja zemlje itd.

SDP odbio podržati Strategiju

Strategijom je propisano da je njezin razvoj trajan proces unutar kojeg svaka vlada na početku mandata, a u suradnji s predsjednikom Republike, predlaže novu ili izmjenu postojeće Strategije. Vlada jednom godišnje treba Sabor izvijestiti o provedbi Strategije.

SDP nije podržao Strategiju jer, kako kažu, u nju nije uključen antifašizam. Joško Klisović ranije je rekao kako ta stranka želi da se u strategiji spomenu antifašističke vrijednosti i antifašistički pokret. “Mislim da je to nekontroverzno pitanje, ali da bi se prevladale sve moguće podjele u društvu, to je važno spomenuti”, rekao je. Klisović je danas na Twitteru napisao kako Strategiju nisu podržali jer ne ispunjava ono što su tražili.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij