hren
 

UZ JEDAN INCIDENT
Bivši premijer Ivo Sanader promovirao je svoju knjigu 'Neispričane priče - detuđmanizacija' i u rodnom Splitu, gdje ga je u solidno popunjenoj dvorani hotela Park dočekalo stotinjak prijatelja i simpatizera

Kao i na zagrebačkoj promociji, i ovdje su na repertoaru bile teme iz sada već davne prošlosti sredine dvijetisućitih - dakle, uvođenje ZERP-a, suradnja s Haaškim sudom, odnos prema manjinama i granica sa Slovenijom - pa je daleko zanimljiviji bio popis uzvanika.

Osim vjernog prijatelja i promotora knjige, arhitekta Jerka Rošina, navratili su i bivši splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, HDZ-ovci Ante Nosić i Igor Lučić, akademik Miroslav Radman, poduzetnik Juroslav Buljubašić, sveučilišni profesor Dejan Kružić, građevinar Branko Poljanić, bivši nogometaš Vilson Džoni te sportski novinari Zdravko Reić i Edo Pezzi. Ovaj posljednji poklonio mu je svoju biografiju.

U prvom redu sjedio je brat don Vinko Sanader, a u zadnjem nekadašnji organizacijski tajnik HDZ-a Siniša Poljak - kojega je silno iživcirala prisutnost novinara pa ih je sočno ispsovao i napustio događaj.

Dogodio se i incident s jednim umirovljenim braniteljem, inače stalnim posjetiteljem svih političkih događanja u gradu - počeo je vikati na Sanadera jer je 'provodio detuđmanizaciju', pa su ga redari izbacili iz dvorane. Sam Ivo Sanader poslije je izveo tezu po kojoj je detuđmanizaciju u stvari provodio - Franjo Tuđman.


Promocija knjige Ive Sanadera u Splitu

'Ovo je izvanredna i poučna knjiga, otkriva politiku iz rakursa kojeg građani ne vide. Zanimljivo je da se Ivo Sanader u njoj ne brani, nego objašnjava zašto oni koji ga napadaju nisu u pravu', kazao nam je Jerko Rošin.

Sam Sanader, koji svojim gardom još uvijek pokušava zračiti superiornost, na koncu je s govornice objasnio da namjerava pobijediti u 'politički iniciranim procesima' te zahvalio prisutnima na dolasku.

Za to je trebalo imati građanske hrabrosti, činjenica da ste napunili ovu dvoranu govori da ima nade za hrvatsku politiku i hrvatsku budućnost', zaključio je.

U izjavi za medije ustrajno je odbijao komentirati aktualne političke teme jer se, kako je kazao, u politiku ne namjerava vratiti. Knjigu je napisao kako bi se borio protiv 'kultiviranog neznanja' i kako bi o neposrednoj prošlosti govorili njeni glavni akteri. Kazao je da je već dogovoreno izdavanje dvaju nastavaka, pa će drugi dio trilogije ugledati svjetlo dana do kraja ove godine.

Sanadera smo priupitali je li eventualno pročitao knjigu Vladimira Šeksa, također izdanu ovih dana, pa nam je odgovorio da to upravo čini.

'Jako je zanimljiva i potrebna, knjiga je drugačija od moje. Šeksova knjiga se temelji na transkriptima koje je preuzeo kao vršitelj dužnosti predsjednika stranke preuzeo: mislim da javnost ne zna što se događalo iza scene, a on to pokušava rasvijetliti', kazao je Sanader za tportal.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij