hren

PODIZANJE NAKNADE
Prijašnjih su godina »obnovljivci« pretjerano nagomilani na elektroenergetsku mrežu, a njihova se, skuplja proizvodnja, potiče ovom naknadom, kao i obavezom da svi opskrbljivači energije – HEP, RWE, GEN-I i drugi, kupuju i skuplju energiju proizvedenu na »zeleni« način te je dalje prodaju svojim potrošačima

Novi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić će, kako doznajemo, najkasnije do 10. srpnja objaviti da električna energija za sve potrošače – i građanstvo i gospodarstvo, poskupljuje zbog podizanja naknade za poticanje obnovljivih izvora energije koju svi plaćamo na svojim računima.

Ta će naknada rasti sa sadašnje tri i pol lipe po svakom potrošenom kilovatsatu na sedam i pol lipa, što znači da će kućanstvu s prosječnom potrošnjom od 3.600 kWh godišnje račun za struju porasti sa sadašnjih 3.270 kuna za oko 170 kuna godišnje.

Nova će se naknada potrošačima početi obračunavati u kolovozu za račune iz srpnja, što znači da će na snazi biti od 1. srpnja. To znači da će prosječan račun i dalje biti manji nego u 2016. godini, budući da je s prvim danom ove godine smanjen PDV na isporuku struje na 13 posto.

Traže se modeli

Odluka o podizanju naknade na 7,5 lipa pripremljena je već odavno, dok je ministarstvo vodio Slaven Dobrović, čiji je tajnik za energetiku Ante Čikotić smatrao da je skuplja naknada trebala krenuti u primjenu i prije lokalnih izbora. Nakon što su Mostov ministar i tajnik, međutim, smijenjeni, Vlada je poskupljenje odlučila odgoditi za vrijeme nakon izbora, i sad će ga »pustiti« u primjenu.

Iako je riječ o vrlo nepopularnom potezu, poskupljenje je neminovno budući da za poticanje proizvodnje energije iz sunca i vjetra, biomase te drugih obnovljivih izvora, nedostaje jako puno novaca. Prijašnjih su godina »obnovljivci« pretjerano nagomilani na elektroenergetsku mrežu, a njihova se, skuplja proizvodnja, potiče ovom naknadom, kao i obavezom da svi opskrbljivači energije – HEP, RWE, GEN-I i drugi, kupuju i skuplju energiju proizvedenu na »zeleni« način te je dalje prodaju svojim potrošačima.

Država je dužna, po visokim cijenama, otkupiti svu energiju koju »obnovljivci«, najviše vjetroelektrane, proizvedu, za što samo u prvih šest mjeseci ove godine, doznajemo, nedostaje 90 milijuna kuna. To znači da ni poskupljenje naknade na 7,5 lipa neće biti dovoljno da bi se namaknulo isto tako dovoljno novaca za povlaštene proizvođače energije. Znači li to da će već najesen doći do novog poskupljenja, nije poznato, no zasad se prvenstveno traže modeli da se teret ovog poskupljenja što prije olakša gospodarstvu.

Manjak novaca

Podizanjem naknade na 7,5 lipa, kažu izračuni upućenih, gospodarstvu će trošak električne energije porasti za desetak posto. Kako odluka o poskupljenju mora stupiti na snagu što prije, jer se čekalo da prođu izbori, nema vremena za izradu i donošenje propisa kojima bi se, jedna je od ideja u Ćorićevom ministarstvu, rast cijene zbog naknade gospodarstvu kompenzirao smanjenjem mrežarine koju plaćaju HEP-u. HEP bi, navode upućeni, mogao podnijeti taj teret, što će po svemu sudeći i morati nakon što pojeftinjenje mrežarine bude pripremljeno, očekuje se najesen. Dotad Vlada općenito mora osmisliti novi model zahvaljujući kojem će biti dovoljno novca za sve »obnovljivce« bez stalnih poskupljenja naknade na računima potrošača.

Državni HEP je već, kako se može čuti, pristao na nimalo beznačajan kompromis da se njegovom novom kogeneracijskom L bloku u termoelektrani-toplani Zagreb, koji je također dobio status povlaštenog proizvođača, ne isplaćuje poticajna otkupna cijena energije. Da mu se isplaćuje, manjak novaca za »obnovljivce« od 90 milijuna kuna samo u prvoj polovici ove godine, bio i daleko veći, odnosno i poskupljenje električne energije, neminovno, puno nemilosrdnije.  

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij