hren

Za danas najavljena ovrha malodobnog Cesarea iz stana njegove majke Nine Kuluz u splitskoj četvrti Pujanke, kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju, talijanskom državljaninu, odgođena je na neodređeno vrijeme, izvijestila Vanda Plazonić, organizatorica mirnog okupljanja građana ispred zgrade u kojoj stanuje Cesare sa svojom majkom.

"Ovo je velika pobjeda svih koji su se okupili, hvala vam. Ako bude potrebno, opet ćemo vas zvati i dođite ponovno," rekla je Plazonić obraćajući se nazočnima nakon višesatnog mirnog okupljanja.

Nazočni su joj uzvratili skupnim pjevanjem "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati," a zatim su svi skupa otpjevali "Lijepu našu."

Vanda Plazonić je, ganuta tim prizorima, nakon toga zaplakala.

Odgovarajući na pitanja novinara kazala je kako ju je policija izvijestila da se odgađa za danas najavljena ovrha.

"Ovo je velika stvar za cijelu Hrvatsku da se nešto ovako dogodilo, da su se ljudi digli i usprotivili se ovrsi dječaka Cesarea i pokazali da se tako može nešto napraviti," kazala je Plazonić.

Dodala je kako je reakcija građana uslijedila nakon njezinog angažmana na društvenim mrežama kojima je pozivala građane da su suprotstave ovrsi dječaka Cesarea, a zahvalila je i medijima koji su danas u velikom broju pratili mirno okupljanje u četvrti Pujanke te policiji koja je osiguravala okupljanje.
"Prvi put smo imali Torcidu i policiju da rade za istu stvar," ustvrdila je.

Na upit kako se osjećaju Nina Kuluz i njen sin Cesare, Plazonić je rekla da Kuluz "samo što se nije srušila i jedva je ostala na nogama."

"Cesare je ujutro neutješno plakao, ali vjeruje kako će se sada sve promijeniti i biti OK," kazala je Plazonić.

Sudionicima mirnog okupljanja kratko se obratio i djed Cesarea te rekao preko razglasa kako je sramota to što se događa s njegovim unukom.

Nakon što je ona izvijestila kako se ovrha malodobnog Cesarea odgađa, sudionici mirnog okupljanja su se razišli.

Prema odluci Županijskog suda u Splitu iz 2012. godine sedmogodišnji Cesare je trebao biti vraćen u Italiju ocu, gdje je i rođen 2009. godine dok je Nina Kuluz bila u vezi s njegovim ocem, talijanskim državljaninom. Nina Kuluz se na takvu odluku Županijskog suda žalila Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je četiri godine poslije 2016. godine odbio njezinu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu.

Nakon toga u rujnu 2016. odgođena je prvobitno zakazana ovrha Cesarea kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju.

Nakon rođenja Cesarea raskinut je odnos Nine Kuluz s njegovim ocem te se ona s Cesareom vratila u Hrvatsku. Po povratku u Hrvatsku nekoliko je godina s Cesareom otišla u Bosnu i Hercegovinu te je u to vrijeme za njom bila raspisana tjeralica, a 2016. vratila se u Split. Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena.

Prosvjedu se pridružili Zagrepčani, Šibenčani Zadrani

Mirnom okupljanju u prijepodnevnim satima pridružila se i skupina Zagrepčana koja je doputovala autobusom, doznaje se od organizatorice mirnog okupljanja Vande Plazonić. Osim iz Zagreba pristigli su i građani iz Zadra, Šibenika, Makarske, Biograda na Moru, rekla je Plazonić.

Među okupljenima bio je i saborski zastupnik Miro Bulj (Most). Bulj je rekao kako ovo treba odmah zaustaviti i organizirati pravedan proces u kojem će biti pružena pravna pomoć i majci i djetetu, a ne da slučaj bude institucionaliziran prema onome koji je jači, a to je u ovome slučaju otac djeteta u Italiji.

I u Saboru o ovrsi nad djetetom

Branimir Bunjac (ŽZ) jutros je u Saboru pozvao mjerodavna tijela da zaustave ovrhu nad dječakom Cesareom Avenatijem. "Zaštitimo interese malog Cesarea, ovo je slučaj na kojem se lomi vjerodostojnost naših institucija, ovo je ispit na kojem ne smijemo pasti", poručio je Bunjac nakon stanke.

Pozvao je saborsko Predsjedništvo da razmotri ideju talijanskih parlamentranih zastupnika o osnivanu zajedinčkog povjerenstva, a nadležna tijela da zaustave ovrhu nad Cesareom do donošenja pravorijeka po Haškoj konvenciji i dodatnih vještačenja.

Ako zahtjev iz talijanskog parlamenta dođe službeno u Hrvatski sabor, naravno da će se razmotriti s primjerenom ozbiljnošću, istaknula je Irena Petrijevčanin Vuksanović (Klub HDZ-a) i poručila da će Sabor, odnosno Klub učiniti sve što mogu, odnosno neće učiniti ništa protivno dobrobiti dječaka Cesarea.

HDZ-ova zastupnica upozorila je da taj slučaj ima dvije strane ljudske i zakonodavnu. "S ljudske ovo je golema trauma koju ni jedno dijete ne bi smjelo doživjeti, no istodobno, kako osporiti zakonodavnu stranu i činjenicu da imamo pravomoćnu presudu i talijanskog i hrvatskog suda", rekla je zastupnica i poručila da se protiv odluke suda mora boriti samo na sudu.

"Majka djeteta treba, trebala je i mora iskoristiti baš sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju", rekla je Petrijevčanin Vukasanović i naglasila da je šteta za dijete već učinjena, te se boji da će dječaku trebati pomoć da psihički preživi sve u čemu se našao.

Severina sa suprugom došla dati podršku

"Moram reći da je ovo, kad sam čula za situaciju, bio veliki šok. Hrvatska bi trebala zaštiti i majku i dijete. Mislim da Nini nije bilo lako kad je bježala iz Italije, ali ne bježi se od kolača. Znam da svaka majka želi obitelj, želi muža, želi dom i ona je stup obitelji. Kad se to nije desilo, kada ta majka nije uspjela i kad je morala bježati sigurno je spašavala prvo dijete. Napravila je ono što bi učinila svaka majka da zaštiti dijete. Nadam se da će joj dati priliku. Nije mogla ići u Italiju, nije imala novca za sud, svako plaća svoje advokate. Ja bih joj htjela pomoći i dati pola svoje alimentacije da bar ima priliku nešto reći, da dođu vještaci. Nadam se da će biti sve u redu", rekla je poznata pjevačica koja se oko 10 sati pridružila prosvjedu.  

Na pitanje ostaje li do kraja rekla je da "ostaje do kada treba". Dodala je i da ne bi tražila krivce. "Znaju svi tko su krivci, ne bih ja tražila krivce. Važno je da se ženi da prilika da ode na sud, da nešto kaže, da bude ravnopravna borba, ona nije mogla ići u Italiju".

Komentirala je i proglašenje dječakova oca - ocem godine u Italiji. "Sve zemlje pišu svoju povijest. Mislim da bismo mi trebali proglasiti Ninu majkom godine. Ne znam ništa o tom čovjeku, kako je proglašen. Ovdje se ne radi o muškarcima i ženama, radi se o dobrim i lošim ljudima. Napadati ženu koja nema financijskih sredstava niti ima mogućnosti da se brani pokazuje na loše namjere drugog", smatra Severina.

Na pitanje je li pozvala premijera da reagira, rekla je da je pokušala nešto. "Nadam se da će se institucije nakon ovog slučaja pozabaviti. One su trebale ispitati koje su loše stvari napravili, a koje nisu", zaključila je.

Izvor: Hrt.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij