hren
 

Potpredsjednik Komisije Dombrovskis pozvao je Vladu da provede reforme i ponudio stručnu pomoć za njihovo osmišljavanje

Ministri financija EU potvrdili su preporuku Europske komisije po kojoj Hrvatska i službeno izlazi iz postupka prekomjernog deficita.

– Nadamo se da će Hrvatska iskoristiti ovaj pozitivni zamah za provedbu sveobuhvatnog programa reformi usmjerenih na modernizaciju države i privatnog sektora, za što je EK spremna osigurati stručno znanje. Provedbom reformi Hrvatska će postati privlačnija ulagačima, ojačati otpornost svoga gospodarstva i osigurati dugotrajni rast, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog.

Takva preporuka došla je nakon što je u lani ostvaren rekordno nizak proračunski deficit od 0,8% BDP-a i potvrđen trend smanjenja javnog duga. Preporuke koje spominje Dombrovskis odnose se na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te pravosudni sustav. Izlazak iz procedure preduvjet je, kazao je guverner Vujčić, za pokretanje zahtjeva za ulazak u ERM 2 mehanizam, kako bismo uveli euro. Ministar financija Zdravko Marić kaže da ključ uspjeha za konsolidiranje javnih financija leži u rashodnoj strani proračuna.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij