hren
 

Sedam novih članova Vlade potvrdio je danas Hrvatski sabor. To je prva rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon nešto više od pola godine rada.

Predragu Štromaru iskazano je povjerenje za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade sa 78 glasova i protiv 46, Lovri Kuščeviću za ministra uprave sa 78 glasova za i 46 protiv, Tomislavu Ćoriću za ministra zaštite okoliša i energetike sa 78 glasova za, jednim suzdržanim i 45 protiv, Davoru Božinoviću za ministra unutarnjih poslova sa 78 glasova za i 46 protiv, Marka Pavića za za ministra rada i mirovinskog sustava sa 78 glasova za i 46 protiv, Blaženka Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja za glasova 78 za i 42 protiv te Draženu Bošnjakoviću za ministra pravosuđa sa 78 glasova za i 46 protiv.

Novi su ministri prisegnuli da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekoliki razvoj Hrvatske.
Sabor ih je potvrdio bez rasprave, nakon što su prethodno saslušani u matičnim odborima, tako, naime, određuje saborski Poslovnik.

Članovi Vlade potvrđeni su glasovima 78 zastupnika: HDZ-ovaca, petero HNS-ovaca, glasovima 'manjinaca', zastupnika Hrasta, HDS, HSLS-a, Reformista, nezavisnog Tomislava Sauche i Željka Lackovića te Ivice Mišića (PH).

HNS-ova četvorka - Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus RichembergNada Turina Đurić bili su protiv, kao i SDP-ovi, HSS-ovi, Mostovi te zastupnici Živoga zida.

Protiv su bili i Ivan Lovrinović (PH), Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Marin Škibola, ali i HSU-ov Silvano Hrelja koji je jučer tvrdio da će podržati nove ministre.

Plenković: Furio Radin bit će potpredsjednik Sabora

Uoči glasovanja premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje što su se tijekom današnje saborske rasprave mogle čuti neprimjerene uvrede posebice što je u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina. Najavio je i da će Furio Radin, predstavnik 'manjinaca', postati potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

Saborski Klub manjina je, naglasio je, dio parlamentarne većine s kojim imaju izvrsnu suradnju i razumijevanje te je politička potpora koju su dobili izrazito cijenjena od strane HDZ-a i njega osobno kao predsjednika Vlade. U okviru HDZ-a, u razgovoru s našim partnerima odlučili da zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora. Na taj način želimo našem partneru u parlamentarnoj većini pokazati poštovanje i očekujemo i dalju konstruktivnu suradnju u sazivu ovog Sabora, rekao je premijer.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij