hren
 

SREDIŠNJI odbor HNS-a odbacio je jučerašnji prijedlog Predsjedništva i odlučio izglasati potporu HDZ-u. Do odluke Središnjeg odbora HNS-a došlo je nakon što je Ivan Vrdoljak jučer objavio kako je stranci preporučio da ne koalira s HDZ-om te nakon što je danas novinarima poručio da ide u političku mirovinu.

Najglasniji protivnici suradnje s HDZ-om, Vesna Pusić, Andro Vlahušić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina tako su preglasani na sjednici na kojoj se pojavilo 107 članova Središnjeg odbora. Za odluku o pokretanju pregovora o koaliranju bila su potrebna 54 člana.

Kako Index doznaje, samo 20 glasova bilo je protiv suradnje, 9 je bilo suzdržanih, a ostali su bili za suradnju s HDZ-om.

Snimku nakon glasanja pogledajte u nastavku:

Pusić će biti izbačena iz stranke

Vesna Pusić je najavila da će statutarno biti isključena iz stranke jer je najavila da neće podržati odluku. Goran Beus Richembergh je kazao kako je ovu odluku doživio vrlo teško i vrlo emotivno.

Ivan Vrdoljak je pri odlasku sa sjednice potvrdio da odlazi u političku mirovinu.

"Mirovina ljudi, mirovina. Meni je na pameti samo povišenje mirovine", kazao je za Index.

Usto, Središnji odbor HNS-a potvrdio je i kako Srećko Ferenčak ostaje glavni tajnik stranke.

HNS traži tri ministra

"Središnji odbor nije prihvatio odluku Predsjedništva, 78 glasova je bilo "ZA" da se ide u pregovore s HDZ-om na temelju platforme koju smo iznijeli, nakon razgovora s njima ćemo znati puno više. Ne znači da će ishod biti pozitivan, ovo ne znači koaliciju, moramo se dogovoriti.

Ovo je prvi korak s naše strane, večeras ili sutra ćemo razgovarati o drugom koraku. Mi smo predložili 3 svoja ministra, očekujemo da HDZ to prihvati. Ministarstvo obrazovanja, prof. Blaženka Divjak bi bila ministrica, što ujedno znači i odlazak Barišića. Potom, Ranko Marijan bi bio ministar pravosuđa, a ja (op.a. Štromar) ministar graditeljstva i potpredsjednik vlade. Ja nisam izdao naše birače, želimo dobro Hrvatskoj, želimo otvoreno društvo, ako to ne prihvate u HDZ-u, nećemo nikoga prevariti, ako prihvate, birači će vidjeti da radimo dobro. To bismo željeli, i da se vrati Jokić na čelo kurikularne reforme", kazao je Štromar novinarima o glasanju.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij