hren
 

Najveća developerska konferencija u jugoistočnoj Europi u dva dana održavanja okupit će više od 1.500 posjetitelja iz cijelog svijetu. Govornici stižu iz Microsofta, Skypea, Herokua, BitBucketa, DigitalOceana, Autodeska, Fivea, Toptala i mnogih drugih uspješnih IT tvrtki.

Događaj je otvorio Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, koji je pozdravio sve posjetitelje. Naglasio je kako je i proteklih pet godina Splitsko-dalmatinska županija pri ruci organizaciji Shift konferencije i da moramo još više raditi na popularizaciji i razvoju IT sektora i znanosti.
„U našoj županiji taj sektor zapošljava više od 2.500 zaposlenika, a tvrtke su ostvarile više od 200 milijuna kuna dobiti. Imamo zaista sjajne ljude i smatram da ovu granu gospodarstva možemo još više unaprijediti. Zahvaljujem se organizaciji Shifta na promicanju lokalne zajednice, IT poduzetništva i brendiranju Splita kao informatičke destinacije.”, izjavio je Ževrnja.

Ivan Burazin, glavni organizator manifestacije, zahvalio se svima na dolasku i prisjetio dosadašnjih izdanja konferencije.
„Svaka godina Shifta donosi nešto novo. Trudimo se unaprijediti i biti inovativni. Mnogo smo razmišljali o tome kako začiniti ovogodišnju konferenciju i vjerujem da smo u tome uspjeli. Veoma sam zahvalan svima koji su sudjelovali u organizaciji. Moram priznati da je ovo najbolje izdanje Shift konferencije do sada; veoma sam ponosan na svoje ljude.“, rekao je Burazin i nastavio, „Nadam se da ćete uživati u svemu što smo pripremili za vas i da se vidimo sljedeće godina na još većoj i boljoj Shift konferenciji.“

Prvi govornik Shift konferencije je bio Christian Heilmann iz Microsofta. S više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke, Christian je među IT profesionalcima poznat kao veliki developer, govornik i autor. Na svom predavanju je govorio o umjetnoj inteligenciji, robotima i novim tehnologijama kao što je Googleov DeepMind AI koji čita s usana bolje od profesionalaca.
Luka Abrus iz agencije Five, koja je ujedno i generalni sponzor konferencije, održao je zanimljivo predavanje o mobilnim aplikacijama i demonstraciju njihove platforme Shoutem. „Ono što želimo je zaustaviti ljude u kreiranju aplikacije od nule, a to je ono što naša aplikacija omogućava. Shoutem vam štedi vrijeme i novac jednostavnim drag-and-drop sučeljem.“, objasnio je Abrus.

U sklopu prvog konferencijskog dana, svakako izdvajamo i Cyrillea Fauvela iz Autodeska te Ikea DeLorenza iz Herokua. Cyrille je pričao o proširenoj stvarnosti i njenoj implementaciji u svakodnevnom životu, dok je Ike dao savjete za automatiziranu, uspješnu isporuku projekta.

Osim zanimljivih predavanja, ove godine posjetitelji imaju priliku uživati u robotima koji kuhaju, PES natjecanju, stolnom nogometu, koktel majstoru, DJ-u i praktičnim radionicama. Također, posjetitelji uživaju u testiranju impresivnog seta virtualne i proširene stvarnosti - Microsoftov HoloLens vrijedan je 3000 dolara, a uz njega su tu još i HTC Vive i Samsung Gear VR uređaji. Još jedna novost ove godine je Area 55, drugi stage na kojem se paralelno s glavnim događajem održavaju tehnička predavanja i radionice.
Na spomenutoj pozornici je Andrea Grisogono iz Appacusa ukazala na probleme zbog kojih IT projekti često propadnu te je podijelila savjete kako izbjeći iste. Tomislav Tenodi iz Fivea je održao radionicu izrade React Native aplikacije u 120 minuti, dok je Grgur Grisogono iz tvrtke Modus Create pokazao posjetiteljima kako optimizirati aplikacije koristeći Webpack.

Sutra nas očekuje još desetak IT stručnjaka i mnogo radionica, zabave, igrica, hrane, pića i zanimljivih virtualnih uređaja.

Sve detalje konferencije možete vidjeti na www.shiftsplit.com.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij