hren
 

U Zagrebu i Splitu održan je hod građana u znak potpore nerođenoj djeci, njihovim majkama, očevima i obiteljima, pod nazivom 'Hod za život'. 'Hod za život' ove se godine održao pod geslom "Za život, obitelj i Hrvatsku". Organizirale su ga udruge civilnog društva i vjerski pokreti, a HBK je pozvao na molitvu za taj događaj.

U Zagrebu se u 'Hodu za život' okupilo oko 15.000 ljudi, i to na Trgu dr. Franje Tuđmana. Povorka je hodala iza 'glazbenog' autobusa koji je bio urešen s više poruka, među kojima - "Od začeća živa smo bića", "Nerođeno dijete je osoba", "Ja ostavljam svoj trag, sad je vrijeme da ti ostaviš svoj", a poruke sličnoga sadržaja poput "Pitali su me je li moje dijete curica ili dečko, a nikada je li osoba", "Tko nije za život negira svoje postojanje" i "Živim i Bogu se divim! Amen" nosili su i neki od sudionika. Na Trgu bana Jelačića organiziran je prigodni program. Tijekom koncerta, sudionicima se obratila i glavna koordinatorica 'Hoda za život' Hajdi Begović istaknuvši kako mu je cilj da ljudi počnu razmišljati o tome kada počinje ljudski život.

Uz poruke koje promiču pravo na život od začeća do prirodne smrti, povorku su na raskrižjima dočekivale protuporuke da žene imaju pravo na odabir i da povorka ugrožava njihova prava, posebice u kontekstu gospodarskog stanja u društvu i nebrige društva za prava žena i prava rođene djece. Nadomak Trga bana Jelačića kod zgrade Name 20-ak aktivista i aktivistica sjelo je nasred ulice i zapriječilo prolaz povorci. Policija ih je privela i odvezla u 'maricama'. Među privedenim aktivisticama je i Sanja Sarnavka.

U Splitu je u 'Hodu za život' sudjelovalo oko 5.000 ljudi. "Svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj su na pitanje Ustavnog suda kad počinje život čovjeka odgovorili - začećem. Trudnice i majke s malom djecom su najdiskriminiranija skupina u hrvatskom društvu. Ne želimo da više od 20% žena kad se vrate s porodiljnog ostane bez posla. Strašno je čuti da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to napravile pod pritiskom okoline ili zbog ekonomskih problema. Ovim hodom izražavamo solidarnost sa ženama, majkama i njihovom djecom i obiteljima" , izjavio je Tomislav Slavić, koordinator Hoda za život u Splitu. Sudionici povorke u Splitu okupili su se pred crkvom ‘Gospe od zdravlja’, zatim su preko Marmontove ulice stigli na Rivu gdje su u prigodnom programu nastupili Meri Cetinić, Alen Nižetić i Klapa Kontra.

Organizatori najavljuju manifestaciju i iduće godine - i to u tri hrvatska grada - Zagrebu, Splitu i Osijeku

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij