hren
 

FEŠTA VRHUNSKIH VINA I DELICIJA
Peti, najbolji do sada Vinski podrum – fešta vrhunskih vina i delicija u organizaciji Slobodne Dalmacije – svečano je otvoren u petak u podne, a trajat će do subote u 21 sat, s tim da se vrata vinoljupcima u nekadašnjoj rezidenciji cara Dioklecijana u subotu otvaraju u 12 sati.

Sam čin svečanog i već mini-jubilarnog otvorenja pripao je udarnom trolistu naše novinske kuće: predsjedniku Uprave Miroslavu Iviću, glavnom uredniku Jadranu Kaporu i dugogodišnjoj novinarki, vinskoj stručnjakinji Meri Šilović.

Ona je srdačno i duhovito pozdravila nazočne 'goste, vinare i no-vinare', potonje kao poslovično važne promotore, ali i ljubitelje vina, kako je pak istaknuo Kapor, još jednom apostrofiravši Dioklecijanove podrume kao idealan ambijent za uživanje u probranoj kapljici i zalogaju na tragu pravog antičkog hedonizma.

Više od osamdeset vinara izvadilo je najbolje iz svojih podruma i donijelo krasne butelje u 'podrum nad podrumima', onaj carski, u čiji se tisućljetni hlad kroči izravno s već užarene, živahne splitske rive.

Brza promjena 'dimenzije' tijekom dva dana održavanja već na svečanom otvorenju mamila je osmjehe brojnih koji su mu nazočili; među njima našao se estradni umjetnik Johnny Gitara, direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić, prvi čovjek županijskog turizma Joško Stella te mnogi drugi vinoljupci.

Direktor Turističke zajednice Iloka, Ivica Miličević, primjerice, osobno je za štandom udarnih vinara-predstavnika vukovarsko-srijemske županije gorljivo promovirao vinske perjanice sa obale Dunava srijemskog vinogorja, te nas naučio čime je najbolje zaliti fiš-paprikaš i čobanac.

- Bijelom iločkom graševinom! - uskliknuo je 'prvi turist' Iloka, dodavši da nećemo pogriješiti izaberemo li i neko od, u tome kraju manje zastupljenih crnih vina, poželimo li papreni 'fiš' dodatno pojačati opojnom tamnom kapljicom.
Vinarija Zlatan otok (Plenković), pak, kao udarnu bocu isturila je 'Zlatan pošip-aurum', kreiran u čast lani preminulog vinara Zlatana Plenkovića.

Riječ je o najboljem hvarskom pošipu iz vinograda Zavala, to jest najstarijim nasadima te sorte grožđa izvan 'kolijevke' Korčule, približio nam je Darko Janković, 'uvozni' stručni kadar iz hvarskog vinskog tima. Dobro upućeni Janković nam je ujedno priuštio uzbudljivu malu lekciju iz povijesti prehrambenih aditiva s naglaskom na - jestivo zlato.

- Dakle, ova naša ekskluzivna bočica, koja se neće naći u slobodnoj prodaji nego samo u biranim hvarskim restoranima, obogaćena je listićima 23-karatnog zlata, i to je prva slična 'zlatna boca' kreirana u Dalmaciji, a možda čak i Hrvatskoj!

Ne, to zlato samo po sebi nema težinu ni vrijednost, ali je itekako vrijedno kad se proguta; naime, dozirana konzumacija zlatnih listića čudesni je antiseptik, i to se i velikoj mjeri prakticiralo još u drevno doba starog Egipta, te puno kasnije u srednjevjekovno vrijeme. Do te mjere da je, u barokno vrijeme, na dvoru francuskog kralja Luja bila donesena uredba o dozvoljenom broju jela začinjenih zlatom – ispričao nam je Janković.

Janković nam je ovom prilikom odao još jednu dražesnu vinsku tajnu:

- Dogodine planiramo kreirati 'Pošip argentum', to jest vino obogaćeno srebrom – šapnuo je.

U čašu s visokim stalkom zavirio je i Rudolf Rudi Nikolić, ugledni poduzetnik i teniski sudac iz Splita, te rado s nama podijelio prve dojmove:

- Svake godine sam ovdje posjetitelj, a sad mi se čini bolje no ikad. Planiram ovdje provesti cijeli dan jer mi se sve sviđa: divna vina, krasni zalogaji, ugodna temperatura i senzacionalan ambijent te, dakako, kvalitetno društvo vinskih znalaca. Kušat ću sva vina i onda se sretan večeras taksijem vratiti kući – najavio je šjor Rudi.

Za omiljenu kapljicu mašio se i glazbenik Johnny Gitara, rekonvalescent nakon po vlastito zdravlje potresna razdoblja. Svratio je u pauzi od nastupa u najugodnije Podrume na svijetu, one Dioklecijanove.

- Otkad sam bolovao, pomno pazim što jedem i što pijem, i mogu vam reći da mi je čaša kvalitetnog crnog vina kao antioksidans svakodnevna obavezna mjerica! Najdraži mi je plavac mali od Volarevića, a između dva gutljaja komad kruha umočen u maslonovo ulje Orgula – povjerio nam je svoju medicinsku 'ricetu' Johnny Gitara.

Istarskim vinarima svoje su pak povjerenje ukazali supružnici Robyn Vulinović Sisarić, inače članica udruge 'Woman on wine (WOW) – u prijevodu, 'Žene na vinu' – i Duško Sisarić, također poznavatelj fine kapljice.

- Ja sam kušala great sparkilng wine malvazija Zigante, a Duško istarski teran iz 2013. godine, koji je bio barikiran osamnaest mjeseci! Yes, od istog vinara Zigantea from Buje – na slatkom hrvatsko-engleskom nam je oduševljeno ispričala šarmantna Robyn.

A svi koji se dakle nisu prvog dana stigli oduševiti izloženim vinima, to mogu učiniti tijekom cijele subote, kao i zaplesati uz jazz i swing, pojesti nešto, prisustvovati radionicama... Ulaznica stoji 65 kuna po osobi, uz 30 kuna kaucije za čašu, koja se po izasku vraća. Dobro došli i nazdravlje!

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij