hren
 

KULE U OBLACIMA
Stručnjaci se krste. Ne mogu se načuditi izjavama i idejama splitskih političara, sve redom diplomiranih vizionara i uvaženih kandidata za gradonačelnika. Prometna rješenja pri tome posebno bodu oči.

Natječu se tako ovih dana Željko Kerum i Andro Krstulović Opara tko će učinkovitije Split cestovno spojiti sa samim sobom, a vizuali i animacije iskaču poput kokica po pametnim zaslonima neodlučnih birača. Mostovi i tuneli, kako se čuje i vidi, preobrazit će za koju godinu Split iz balkanske palanke u mediteransku metropolu, a stručnjaci koji su se u svibnju 2017. krstili nad takvim obećanjima bit će posramljeni.

Grandiozni planovi

No, dok se to ne dogodi, dok Split ne postane ljepši no što jest (tko će sve te tunele pituravati, i to je važno pitanje), idemo čuti što ti stručnjaci govore, smeta li im u aktualnoj predizbornoj kampanji politička megalomanija, podgrijana i od nekih njihovih kolega, i drže li uopće ozbiljnim sve te izražaje prekomjerne sreće, začinjene brzim mislima i grandioznim planovima.

- Što mislim o podmorskom tunelu ispred splitske Rive? A što se tu ima misliti - ciničnim smijehom nas je dočekao Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Splita.

Prema njegovu mišljenju, o Kerumovu tunelu, jer Željko Kerum je u zanosu finiša predizborne kampanje oživio tu ideju, bespredmetno je i govoriti, poglavito po cijeni koju favorit prvoga kruga nudi.

- Ajmo ovako, recite Kerumu neka sastavi ugovor prema kojemu će on iz svoga džepa dati svaku kunu za koju se probije proračun za taj famozni tunel, pa ćete vidjeti kako će naglo ušutjeti - kaže nam Žuvela, aludirajući na Kerumova uvjeravanja kako će tunel izgraditi za pišljivih sedam milijuna eura.

Cijena, međutim, za Žuvelu nije jedini problem podmorskoga tunela. Dapače, kad se ima novca i kad je sve ostalo u gradu uređeno, našlo bi se i budalastijih stvari od tunela ispod Gradske luke.

- Kad bi se nekim čudom taj tunel i izgradio, bilo bi to novo prometno opterećenje za grad, tek tada bi nastao kaos - tvrdi Žuvela, a s njime se slaže i Duško Marušić, profesor sa splitskog Građevinskog fakulteta.

Teško je naći upućenijega čovjeka u prometnu problematiku grada pod Marjanom od profesora Marušića. Nema dokumenta i nacrta, prijedloga i naloga koji kroz njegove ruke nije prošao.
- Ako o tom takozvanom ležećem podmorskom tunelu ozbiljno porazgovaramo, onda ćemo se samo na ovoj prvoj razini, osnovnoj, susresti s nizom tehničkih problema. Trebat će ga, recimo, zatrpati da ga uzgon mora ne podigne, no to je ništa prema činjenici koja kaže da se nalazi točno na pravcu kojim prolazi rasjed koji od Klisa ide prema Splitskim vratima, nezgodna je to pukotina - veli Marušić.
Što se tiče mosta koji bi splitsku istočnu obalu spojio s kaštelanskim Brižinama, naši sugovornici su već zagrijaniji za razgovor. A kako i ne bi bili kad struka, naglašavaju, već 60 godina viče da je Splitu taj most potreban. Samo što se struka u Splitu rijetko kad sluša.

Veliki ulog za malu dobit

- Most je ostvariv i definitivno bi riješio prometni kolaps koji nastaje na zapadnom ulazu u grad, ali ne bi onaj istočni. Dapače, samo bi ga u ovim uvjetima pospješio, stoga bi moguće rješenje bilo da ljeti promet ide samo u jednom smjeru, prema Kaštelima - zamišlja Marušić, pa ubrzo i pod most stavlja minu sumnje, jer, veli, veliki je to ulog za relativno malu dobit.
Za Žuvelu, mlađega kolegu, most je također neloša mogućnost, ali...
- Nama prvo treba program sanacije, pa tek onda razvoj ovoga tipa. Most do Kaštela definitivno ima smisla jer Split kao poluotok i nema puno drugih opcija, ali samo pod uvjetom da se grad prvo urbanistički sredi, što je kod nas još daleko od realizacije - objašnjava Žuvela.
Struktura grada, ističe predsjednik DAS-a, već se godinama uništava, a građani od izbora do izbora slušaju samo prazne priče o progresu.
- Svi sve obećavaju, milina ih je pratiti, a čim dođu na vlast, zaborave na važne projekte i počnu se baviti štekatima. Daj, Bože, da ovaj put ne budem u pravu, ali bojim se da već znam i ishod ovih izbora - građani i grad će doživjeti poraz bez obzira tko pobijedio - zaključuje Žuvela.
Metro je pak posebna priča. Metro koji Split praktično već ima, samo što ne zna što bi s njime.
- Željeznica je osnovica javnog prijevoza svakog ozbiljnog grada, šteta je, pa i tragedija, što postojeća nemala infrastruktura stoji zapuštena - napominje Žuvela, dodajući kako bi pored svih mostova i tunela upravo brza gradska željeznica trebala biti prioritet političara i jamstvo razvoja.

Istočna obala

Rješenje svih problema po Žuveli se nalazi na istočnoj obali. Idejni projekti su veći napravljeni, samo ih treba izvaditi iz ladice. S njime se slaže i profesor Marušić.
- Sredinom 2012. godine, dakle u vrijeme gradonačelnika Keruma, imali smo natječaj za idejno rješenje istočne obale na koji su se javile 33 tvrtke. Izabrana su tri jednakovrijedna pobjednička rada koja su nagrađena svaki sa po 166.000 kuna i na tome je sve ostalo. A to je žalosno jer u tim se radovima krije sve ono što Splitu sada treba i što političari zbog meni nepoznatih razloga zaboravljaju - rezignirano će Marušić.

Žuvela, pak, napominje kako novčane nagrade nikad nisu dodijeljene - zašto, nema pojma, kaže da pitamo staroga a možda i budućega gradonačelnika - niti su autori, sve redom vrhunski autoriteti i znalci, po okončanju natječaja ikada bili konzultirani.
- Više od 200 sjajnih, pametnih ljudi bilo je angažirano na tim projektima, a rezultat je bio stvarno dobar, odličan, pogotovo kao podloga za stvarno rješenje istočne obale i prometnih problema kojima je Split izložen.

Nažalost, na taj se natječaj nitko ne reflektira. Nudili smo, pitali, ali nitko iz Grada nikada nije pokazao ni najmanji interes za te projekte. A oni su, za razliku od ovih megalomanskih obećanja, stvarni, ostvarivi i od neprocjenjive vrijednosti za svakoga tko misli dobro Splitu i Splićanima - smatra Žuvela. Stručnjak.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij