hren
 

IVICA Todorić odlučio je dati prvu službenu izjavu.

Iako je Agrokor tema koja mjesecima zaokuplja većinu medija i građana, glavni i odgovorni za nastalu situaciju u najvećem hrvatskom koncernu - nije puštao glasa.

Krajem prošlog tjedna, nakon što se situacija s Agrokorom počela dodatno komplicirati zbog novih informacijama o milijardama kuna ukupnog duga, Todorić se odlučio oglasiti.

"Spasiti Agrokor"

"Glavni cilj trebao bi biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta u kompaniji, da tvrtke iz sustava Agrokora nastave uspješno poslovati. A jednako je važno riješiti problem s dobavljačima", rekao je Todorić za Nacional.

Nažalost, nije htio odgovoriti na sva ostala bitna pitanja, između ostalih i ona o stvarnom dugu koncerna, strukturi mjenica i zadužnica, dvostrukom knjigovodstvu i ostalim tajnovitim i mutnim aspektima Agrokorovog poslovanja.

Dodao je, doduše, kako je spreman i otvoren za nastavak komunikacije, ali postoji niz racionalnih razloga što zasad ne želi više govoriti putem medija.

Više od 40 milijardi duga

Podsjetimo, Agrokor je irskoj burzi dostavio podatke o zaduženosti.  Zaduženost, kako navode u priopćenju iznosi nešto više od 40 milijardi kuna, ali samo za dio tvrtki i to na datum 31. ožujka.

Dugovanje po dospjelim kamatama, ostalim zajmovima, rezervacijama, odgođenoj poreznoj obvezi i ostalo ne prikazuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe, nego samo dugovanje najvećih 19 društava: Agrokor d.d., Konzum d.d., Velpro centar d.o.o., Konzum d.o.o. Sarajevo, Tisak d.d., Jamnica d.d., Agrokor trgovina d.o.o., Belje d.d., Dijamant a.d., Pik Vrbovec – mesna industrija d.d., Frikom d.o.o., Zvijezda d.d., Roto Dinamic d.o.o., Ledo d.d., Vupik d.d., Pik-Vinkovci d.d., Velpro BH d.o.o., Sarajevski Kiseljak d.d., Ledo d.o.o. Čitluk.

U međuvremenu, Agrokor je u obavijesti burzi napisao i da je 27. travnja 2017. godine objavio da je Hrvatska Grupa, u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama identificirala mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim financijskim izvještajima.

"Agrokor d.d., u uskoj suradnji sa svojim savjetnicima, je nadalje identificirao mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim konsolidiranom financijskim izvještajima. Ove provjere i dalje su u tijeku. Slijedom toga, Agrokor d.d. poziva  dionike da se ne pouzdaju u njegova postojeća konsolidirana financijska izvješća sve do okončanja provjera u cijelosti, a sukladno rezultatima i razjašnjenja cjelokupne situacije", poručili su.  

Porezni dug

Index je u podacima koje je Agrokor objavio o zaduženosti do 31. ožujka pronašao i porezni dug, iako zapakiran tako da i dalje ne znamo koliko točno iznosi. Spomenuta lista objavljenih dugova od 40 milijardi kuna nije kompletna, a iz kompanije su pojasnili kako su ovo dugovi za 19 najvećih društava koncerna. Teško da uz toliki dug prema raznim vjerovnicima nemaju baš nikakvih tekućih obaveza prema državi.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij