hren
 

DESET dana prije izbora dobili smo i službenu potvrdu da je lažirana bilanca Agrokora. Vladin povjerenik Ante Ramljak objavio je konačno jučer podatke o zaduženosti i gostovao na sve tri nacionalne televizije.

U manje od pola godine, od kraja rujna 2016. pa do kraja ožujka 2017., Agrokorov dug narastao je s 34,3 milijarde kuna na 40,4 milijarde kuna. Dakle, narastao je za 6,1 milijardu kuna, a možda i više jer ovaj noviji podatak o zaduženosti ne uključuje Mercator.

Od tih 6,1 milijardu kuna Ante Ramljak ne može pronaći pokriće za 3,7 milijardi, što je i priznao u tim razgovorima te je najavio istragu o tome.

Milijarde duga prešućene u bilanci

"Dio dolazi od novog zaduženja koje je bilo u međuvremenu, 2,4 milijarde, dok je iznos od 3,7 milijardi nedefinirani dug...Oni su pokušavali frizirati bilancu ne prikazujući sve obveze koje ta grupa ima", kazao je Ramljak i potvrdio da je vlada izdvojila novčana sredstva za tu svrhu kako bi se otkrilo što se dogodilo.

Drugim riječima, 31. rujna 2016. prešutjeli su u bilanci milijarde kuna duga. Nitko od novinara koji su sudjelovali u njegovoj "TV turneji" nije upitao Ramljaka o skrivenom poreznom dugu, niti je on smatrao da je potrebno o tome govoriti. Vjerojatno je pazio na to da ne kompromitira ministra Zdravka Marića.

No i samo priznanje da je u Agrokoru lažirana bilanca otvara mogućnost da se pokrene kazneni progon protiv odgovornih osoba, a to su direktori u kompaniji i njeni revizori. Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, bio je predsjednik uprave Agrokora, dok je reviziju obavljala kuća Baker Tilly Hrvatska.

Istraga i uhićenje kao dio kampanje?

Na temelju prijave bivšeg predsjednika sabora Bože Petrova DORH je počeo provoditi izvode 6. travnja. Tome je prethodilo prepucavanje premijera Andreja Plenkovića s tadašnjim ministrima Vlahom Orepićem i Antom Šprljom. Mostovcima koje je kasnije izbacio iz vlade Plenković je tada poručio kako neće dopuštati korištenje "represivnog aparata u političke svrhe."

Sada, nakon Ramljakova priznanja, očekuje se upravo taj scenarij: pokretanje istrage protiv Todorića neposredno uoči izbora.

Ono ne mora naravno značiti i uhićenje osumnjičenika, ali možete li zamisliti bolju kampanju za HDZ-ovu vladu koju mnogi doživljavaju kao Agrokorovu, od one u kojoj je priveden Ivica Todorić?

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij