hren
 

KNJIGA NARUDŽBI
Hrvatska brodogradilišta u 2017. godini, prema službenim podacima "Jadranbroda", još nisu ugovorila ni jednu plovnu jedinicu. Taj porazan podatak dolazi u trenutku kad se svjetska knjiga narudžbi ipak počela puniti, pa su u ožujku i travnju, nakon dugotrajne stagnacije/pada potražnje svih veličina i tipova brodova, zabilježeni pozitivni trendovi. U svijetu je do kraja travnja ugovoreno 179 brodova, što je na bazi godišnje usporedbe za četiri mjeseca porast od oko šest posto.

Prije toga pad potražnje bio je strelovit. U 2013. ugovoreno je 3048, u 2014. ukupno 2208, u 2015. tek 1635, a u 2016. ukupno samo 513 brodova. Blagi oporavak tržišta koji se događa trebao bi se u idućim mjesecima odraziti i na oporavak vozarina i cijena novogradnji.

Od 179 ugovorenih brodova, najviše je ugovorila Kina – 78. Kina je vodeća po količini cGT-a (nosivost), dok je po vrijednosti ugovorenih brodova vodeća Italija, s 4,4 milijardi dolara. Od ukupne količine ugovorenoga brodovlja, na putničke brodove otpada 26 posto, naftne tankere 17, brodove za rasuti teret devet posto...

Najveći pad ugovorenoga brodovlja u 2017. zabilježen je kod brodova za prijevoz hlađenog tereta (100 posto), kontejnerskih (70 posto), offshore (51 posto), putničkih (33 posto), te RO-RO brodova (19 posto). Ostali tipovi brodova bilježe rast ugovaranja, s tim da je najveći porast kod specijaliziranih brodova (101 posto).

Vodeća svjetska brodograđevna zemlja je Kina s oko 42 posto narudžbi, a slijede je Japan s oko 27 i Južna Koreja s oko 22 posto. Cijela europska brodograđevna industrija drži oko 1,9 posto svjetske knjige narudžbi po bruto tonama, no, mjereno nosivošću, s 12,8 posto zauzima četvrto mjesto.

Hrvatska drži 11. poziciju. Pojedinačno, u svjetskim razmjerima, Uljanik grupa (Uljanik i 3. maj) na 58. je mjestu, Brodosplit na 127. mjestu te Brodotrogir na 144. mjestu od ukupno 150 najvećih svjetskih brodogradilišta.

U Europi, Hrvatska drži treću, odnosno šestu poziciju (u cGT), dok je Uljanik grupa na osmom mjestu, Brodosplit na 16. i Brodotrogir na 20. mjestu od ukupno 20 najvećih europskih škverova.

Velike brodograđevne zemlje imaju znatnih gubitaka. Južnokorejska brodograđevna industrija (više od sedam milijardi USD) pokrenula je procese restrukturiranja, japanska brodogradilišta ponovno grade za vlastitu flotu, a neka su i pred zatvaranjem, dok kineska brodogradilišta, s više od 50 posto praznih kapaciteta, ulaze u velike grupacije (CSSC). U Europi talijanska, njemačka i finska brodogradilišta imaju popunjene kapacitete ugovorenim poslovima na gradnji velikih putničkih brodova za krstarenja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij