hren
 

U organizaciji IRI klastera za istraživanje, razvoj i inovacije, a pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, 8. i 9. svibnja na FESB-u je održana je prva "IRI Open Days" konferencija na temu otvorene inovacije i iskorištenje postojećih istraživačko-razvojnih i političkih potencijala za gospodarski rast kroz inovacije.

Konferencija  je okupila 60 osoba iz javne uprave, te istraživačkog i gospodarskog sektora.  Kroz intenzivnu dvodnevnu konferenciju, zaokružena je rasprava o inovacijskom potencijalu, poslovnom okruženju i prilikama za gospodarski razvoj.

Posebno je interesantan velik odaziv od strane poduzetnika, koji je veći od  40%, a koji su u ovoj konferenciji prepoznali nesvakidašnju priliku da se bolje upoznaju sa mogućnostima i prilikama koje ih očekuju u narednom periodu kroz djelovanje nacionalnih centara kompetencije i strateško opredjeljenje Republike Hrvatske za razvoj proizvoda i usluga dvojne namjene (vojno-civilna upotreba).

Kako je, Goran Basarac, voditelj odjela za evaluaciju, komunikaciju i praćenje programa Ministarstva Gopodarstva naveo, kroz donesenu strategiju pametne specijalizacije i posljednja  kretanja politike Europske unije na uspostavi jedinstvenog fonda za obranu, Hrvatska je u prilici da postane vodeća zemlja unutar EU po pitanju dual-use industrije i time osigura da se značajna sredstva iz novog jedinstvenog fonda za obranu na nivou EU slijevaju prema domaćem gospodarstvu i istraživačkom sektoru.

S navedenim se slaže, Goran Pavlov, koordinator IRI klastera za istraživanje, razvoj i inovacije koji je govorio potrebi za što većim uključivanjem tvrtki u ovo područje te multilateralnim koristima koje od ovog strateškog usmjerena ima država, poduzetnik, znanstveni sektor i organizacije civilne zaštite, kao HGSS, koje mogu biti strateški partner kod razvoja i testiranja novih proizvoda i sustava.

Na konferenciji održane su dvije radionice. Na prvoj radionici  na temu financiranja istraživanja i razvoja, panelisti: Goran Pavlov iz IRI Centra, Ana Bedalov sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te Verica Dragović Uzelac  sa Zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta su podijelili svoja iskustva u pisanju projekata i uspješnom apliciranju na nacionalne i Europske natječaje te su iznijeli na koje detalje je bitno obratiti pozornost kod izrade projektne prijave.

Kroz drugu radionica na temu transfera tehnologije, komercijalizacije i internacionalizacije od strane Domagoja Oreba, koordinatora South Central fonda, prezentirani su uvjeti za ulazak rizičnog kapitala u startup tvrtke te je prezentirana Hrvatska uspješna priča o Toff izumu, majci kratkih rukava koja se skida s jednim pokretom ruke, koji će po svemu sudeći nakon trogodišnjeg kontinuiranog rada biti licencirana jednom od jačih modnih brendova u svijetu.

Zaključak konferencije je da mogućnosti za razvoja u području istraživanja i razvoja postoje, ali da su iste značajno neiskorištene: uslijed nedosljednosti politika koje rezultiraju diskontinuitetnim financiranje odnosno onemogućuju bilo kakav oblik dugoročnog planiranja i rasta te nepostojanja sustavnih mehanizama za suradnju i zajedničko korištenje postojećih javnih istraživačko-razvojnih resursa.

Ljudi su najveći resurs je zajednički stav svih panelista i sudionika konferencije te poručuju da samo kroz otvorenu zajedničku suradnju možemo ići naprijed.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij