hren

Andrej Plenković je preživio. Barem zasad

Andrej Plenković zasad je preživio. No, preživio je isključivo zahvaljujući glasu donedavnog tvrdog esdepeovca, šefa Milanovićeva kabineta, Tomislava Sauche. Gospodin Saucha je, kako znamo, optužen za krađu više stotina tisuća kuna iz državnog proračuna.

S obzirom na tu činjenicu, nitko nikad neće vjerovati ni Plenkoviću ni Sauchi, da je Saucha u četvrtak glasovao u dobroj vjeri, a ne iz osobnog interesa, nadajući se da će država prema njemu biti manje gruba.

S obzirom na tu činjenicu, sasvim je jasno kako Plenkovićeva retorika o integritetu politike nije utemeljena ni na čemu čvršćem, nego na ucjenama ili, barem strahu, dakle na vrijednostima koje su milijun kilometara udaljene od bilo kakvog političkog integriteta.

Vlada je preživjela zahvaljujući Uskoku

Plenkovićeva je Vlada, zapravo grubo, ali točno rečeno, preživjela zahvaljujući Uskoku. Što premijerovu političku poziciju ne čini mnogo lakšom. Prvo, današnje je glasovanje pokazalo kako Vlada ne raspolaže čak ni minimalnom parlamentarnom većinom, što je samo po sebi neodrživo.

Drugo, ako Vlada i pridobije još pokojeg zastupnika, nemoguće je vladati s većinom do dva ili tri glasa. Što znači da su parlamentarni izbori prilično neizbježni. Što ćemo, međutim, dobiti s novim izborima? Bojimo se, podjednaki odnos snaga u parlamentu, što znači da nitko u Hrvatskoj u sadašnjim vremenima ne može formirati stabilnu Vladu.

Ekonomija se oporavlja u političkom vakuumu

Pokuša li, pak, Plenković stvoriti nešto čvršću većinu koalirajući s HNS-om, HSS-om I IDS-om, predsjednik HDZ-a pretvorit će se u vođu liberalno-lijeve koalicije, što sasvim sigurno neće ojačati njegov položaj među HDZ-ovim biračima.

Hrvatsku, čini se, čeka vrijeme dulje političke nestabilnosti. Što ne mora biti posve loše. U ovom, sad već jednoipolgodišnjem vakuumu, bez čvrstih vlada i jakih političkih vođa, hrvatska se ekonomija počela oporavljati, dok se javni dug počeo smanjivati.

Izvor : Telegram.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij