hren
 

Nakon odluke predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, o razrješenju dužnosti trojice Mostovih ministara, Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje, ovo je pet mogućih scenarija za rasplet dramatične političke situacije u zemlji.

1. Manjinska Vlada: HDZ i partneri koji nisu u Vladi

 Ako premijer Plenković uspije sastaviti novu većinu, to bi moglo rezultirati manjinskom Vladom, dakle HDZ-ovom Vladom koja bi imala podršku partnera u Saboru, ali koji nisu članovi Vlade. 

2. Preslagivanje: Nova većina i novi koalicijski partneri

 Jedan je scenarij i preslagivanje većine u Saboru, što bi značilo novu parlamentarnu većinu i nove koalicijske partnere HDZ-u s kojim bi formirali Vladu. Uoči lokalnih izbora to je teško očekivati.

3. Izvanredni izbori: HDZ-u zadnja opcija

 Premijer Plenković dobio je potporu Predsjedništva HDZ-a i za eventualne izvanredne parlamentarne izbore. To je vrhu HDZ-a predstavljeno kao zadnja opcija, ali izbori su prilično izgledni.

4. Vlada SDP-a i Mosta

Za to nema ni volje ni ruku Iako su se jučer čule i ideje o Vladi Mosta i SDP-a, u oporbenim redovima za to nema dovoljno ruku. Također, iz vrha Mosta doznaje se da im ta opcija ne pada na pamet.

5. Kako će se kriza vlasti odraziti na lokalne izbore

Kriza vlasti uoči lokalnih izbora mogla bi imati veliki utjecaj na ishod tih izbora. Pitanje je može li HDZ kapitalizirati Plenkovićev raskid suradnje s Mostom, ili će Most profitirati na ustrajnosti,

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij