hren
 

Na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković donio je svoje viđenje novonastale situacije glede opoziva ministra Orepića, Dobrovića i Šprlje te zbog čega je zatražio njihovo razrješenje.

Moja politička misija imala je temeljni cilj, a to je da u hrvatskom društvu, vlada stabilnost i što manje podjela. Što više odgovornosti za boljitak hrvatskih ljudi. HDZ je ostvarila relativnu, ali uvjerljivu pobjedu od 20.lipnja. Formirali smo poštenu, partnerskui vladu s Mostom. To je bila moja želja jer sam mislio da će biti dovoljna za stabilan rad vlade. Imao sam veliku obvezu, čast i zadaću da vodim hrvatsku vladu. U svom radu sam svakog dana na jednak način komunicirao sa svim članovima vlade i ta crta zajedništva i povjerenja funkcionirala je vrlo korektno. Međutim, dogodili su se nepredviđeni slučajevi. Imali smo situaciju s izglasavanjem povjerenja Barišiću. Tada je stav mostovaca bio istovjetan kao i sada. Nisu glasali na tu temu i nisu dali nepovjerenje. U ovoj situaciji s Marićem, kojeg moji kolege poznaju dulje nego ja, imali smo vrlo jednostavnu situaciju  za sve odnose, a to je odnos povjerenja. Ukoliko stavim tu temu na glasanje, onda očekujem kolegijalan stav ministara i partnera. Toga danas nije bilo  i pređena je granica koja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika vlade više nema dileme. Ministri koju nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi vlade. Ovo nije politika demagogije koja nije usmjerena na lokalne izbore. To je politika odgovornosti", rekao je Plenković.

Nema nikakvih pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni, ja ih mogu razriješiti bez ičijeg supotpisa ili potpisa. Želim ponoviti kako je HDZ bio korektan i otvoren prema Mostu. Ovo je situacija u kojoj ne možemo biti u istom brodu ako nismo otvoreni", rekao je Plenković.

HDZ u svom radu nijednim potezom nije vrbovao ni tražio prelazak bilo kojeg drugog zastupnika u klub HDZ-a. Moji odnosi se temelje na dijalogu i s te strane ona parlamentarna većina koja bude formirana, bit će po istim načelima, rekao je.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij