hren

U EKSPLOZIJI silosa u žitnom terminalu koja se oko podneva dogodila u Sjevernoj luci ozlijeđeno je pet osoba od kojih su dvije u životnoj opasnosti, doznaje se u splitskome KBC-u.

Eksplozija se dogodila u jednom od silosa za pšenicu u Sjevernoj luci, u predjelu prema Vranjicu, pokraj bivše Splitske pivovare.

Petero ozlijeđenih

Čitatelji iz okolnog područja javljaju da je detonacija bila toliko snažna da se činilo kao da se dogodio potres

Neslužbeno se doznaje kako dvojica teško ozlijeđenih radnika na 50 posto tijela ima opekline između drugoga i trećeg stupnja. Riječ je o dubokim i za život opasnim opeklinama. Teško ozlijeđeni pacijenti smješteni su u Jedinicu intezivnog liječenja splitskoga KBC-a te su podvrgnuti operativnim zahvatima i još se ne može govoriti o prognozama, doznaje se u bolnici.

"Trojica ostalih pacijenata također imaju opekline, no riječ je o lakšim ozljedama te će nakon liječničke pomoći biti pušteni na kućnu njegu. Kod svih radnika uglavnom je riječ o ozljedama glave, trupa i ekstremiteta. Hitna je brzo reagirala i pacijente dovela u bolnicu gdje su 15 minuta nakon prijama obrađeni i završili su na operacijskom stolu", rekao je za Hinu dr. Joško Juričić, koji je organizirao trijažu ozlijeđenih.

"S obzirom na to da smo očekivali veliki broj ozlijeđenih, organizacijski smo bili popunjeni, što znači da smo imali zaista dovoljan broj medicinskih ekipa i na terenu i u bolnici", rekao je Juričić.

Sve je blokirano

U eksploziji ispod kupole silosa na visini oko 30 metara učinjena je velika šteta na silosu tvrtke Ameropa Žitni terminal. Oštećeni su i mnogi parkirani automobili, na okolnim su tvrtkama većinom su popucala stakla, a betonski dijelovi silosa i kamenje letjeli su u krugu od nekoliko stotina metara.  Policija je odmah nakon eksplozije blokirala šire područje oko mjesta eksplozije, zbog čega je nastala velika gužva.

Na mjestu eksplozije bio je i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, koji je rekao da će materijalna šteta biti ali kako je najvažnije  da nema poginulih radnika.

Eksplodirao je cijeli silos

Zapovjednik DVD-a Vranjica Nikola Perajica  je rekao da ih je kad su ušli u silos, dočekao  veliki dim i unesrećeni radnici kojima su pružili pomoć.  "Eksplozija je bila toliko jaka da je više od metra debele betonske blokove izbacila na udaljenost od deset metara. Radnike smo po silosu tražili po popisu koji smo dobili od njihova poslodavca. Detalje uzroka eksplozije u silosu utvrdit će očevid koji obavlja policija", rekao je Perajica.

Detaljno pretražene sve etaže

Vatrogasac Zvone Pućo među prvima je ušao u silos kako bi pomogao izvući ozlijeđene. Dvojici ozlijeđenih prvu pomoć pružili su kolege koji su se zatekli u blizini.

Pućo je rekao da su vatrogasci nakon eksplozije detaljno pretražili sve etaže silosa, od podruma do krova. kako bi pronašli ozlijeđene.

"Sve je napravljeno i pretraženo. Unutra više nismo pronašli nijednu osobu. Trenutačno se radi na osiguranju područja. Objekt je pretrpio statička oštećenja, a i žljebovi su opasani kako ne bi pali. Na mjestu događaja su i inspektori zaštite od požara koji će uzeti sve parametre te utvrditi kako je i na kojoj etaži došlo do eksplozije", izjavio je Pućo.

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević rekao je da požar nije bio velik s obzirom na to da je sama eksplozija "odradila posao umjesto vatrogasaca", zbog čega su se usmjerili na pretraživanje terena da ispod ne bi ostale žrtve. U akciji je sudjelovalo 10 vatrogasnih snaga, 10 vatrogasnih vozila, 30 vatrogasaca JVP-a te DVD iz Splita, Vranjica i Solina.

Vlasnici obližnjih kuća i poslovnih objekata svjedoče da su zrakom letjele kamene gromade, betonski blokovi, limeni žljebovi sa silosa, čak i kontejneri.

"Policija je na mjestu događaja, obaviješteno je i Državno odvjetništvo. Na dijelu prometnice u neposrednoj blizini je blokiran promet, a ostali pravci prometa su redoviti.

Točan uzrok i eventualna oštećenja, bit će poznati nakon obavljenog očevida", javljaju nam iz splitske policije.

Neslužbeno saznajemo kako je do eksplozije došlo prilikom varenja. Naime, jučer je pristigla nova pošiljka pšenice, kojoj, kako saznajemo, treba određeni period vremena da se "slegne". Netko je navodno vario u blizini, što je bilo dovoljno da dođe do eksplozije.

Detonacija se čula kroz cijeli grad

Kako doznajemo od Dragana Žanetića, direktora Sjeverne luke Split, eksplozija se dogodila u silosu tvrtke Ameropa Žitni Terminal.

"Imamo mi dosta štete, popucala su stakla na skladištima, prozori", kazao nam je Žanetić.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij