hren
 

NA SNAZI NOVA PRAVILA
Provjera, odnosno skeniranje, dokumenata svih putnika koja će se od danas provoditi na graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Europske unije, po putniku će trajati od 15 do 20 sekundi, no hrvatska policija svejedno očekuje veće gužve na graničnim prijelazima

Početak provedbe sustavnih provjera na svim graničnim prijelazima rezultat je nove europske uredbe odnosno izmjene Zakonika o schengenskim granicama kojima se uvode promjene u provedbi granične kontrole u svim državama članicama EU koje primjenjuju schengensku stečevinu i u svim državama pridruženim schengenskom prostoru.

Od danas će se provoditi sustavne provjere i za osobe koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU. Nema promjena u vezi s dokumentima s kojima se može preko granice.

Državljani trećih zemalja koji moraju imati vizu trebaju je ishoditi prije dolaska. Moraju provjeriti imaju li valjanu putnu ispravu, jer ako je riječ o državljanima trećih zemalja, putovnica mora biti izdana unatrag 10 godina i mora biti valjana još tri mjeseca nakon planiranog izlaska iz Hrvatske.

Gužve na granicama neće biti moguće izbjeći, posebno jer su one i do sada bile velike u vrijeme blagdana i turističke sezone,  izjavio je za Hinu Dražen Horvat iz Uprave za granicu Ravnateljstva policije. 

"Gužve će sigurno biti nešto veće, jer treba voditi računa da preko hrvatske granice prelazi 76 posto državljana EU i svega 24 posto državljana trećih zemalja za koje se ništa bitno neće promijeniti jer su i do sada bili provjeravani u okviru sustava", istaknuo je Horvat.

Policajac koji će na graničnom prijelazu skenirati putnu ispravu provjerit će je li ona valjana, je li proglašena nevažećom, ukradenom ili slično. Također, provjerit će predstavlja li osoba 'prijetnju za javni red, međunarodne odnose bilo koje države članice, za javno zdravlje' i ako je sve u redu, bit će joj dopušten prijelaz.

Hotrvat je kazao kako očekuje da će hrvatska policija uskoro dobiti pristup Schengenskom informacijskom sustavu, a do tada će se dokumenti putnika provjeravati kroz Interpolovu bazu izgubljenih i ukradenih putnih isprava i nacionalne baze podataka.

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij