hren
 

KVALITETNIJI ŽIVOT UZ MORE
Među ugovorima vrijednim 50 milijuna kuna, koliko je potpisom premijera Andreja Plenkovića ovog tjedna osigurano za 18 projekata uređenja lučke infrastrukture u sedam priobalnih županija, iznosom od 12 milijuna prednjači Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije. Osim što se upravo u ovoj županiji ostvaruje oko 50 posto svih nautičkih noćenja u Hrvatskoj, upravo ovdje se u gotovo potpunoj medijskoj tišini privodi kraju ambiciozan četverogodišnji program izgradnje morskih pristaništa, lučica i marina u vrijednosti od 180 milijuna kuna

Radi se o potpuno javnoj investiciji u kojoj će biti uređeno ili prošireno ukupno četiri kilometra obale na šesnaest različitih lokacija, s tri nova katamaranska i trajektna pristaništa te novih 900 komunalnih i 700 nautičkih vezova. Investitor je sama Lučka uprava s kreditom od 70 milijuna kuna i vlastitim sredstvima, nekoliko milijuna kuna godišnje prilaže Splitsko-dalmatinska županija, a uskače i država: uz ovogodišnjih 12, tu je prošlogodišnjih 18 milijuna kuna.

Program je predstavljen prije nešto više od dvije godine i do danas je njegov veći dio realiziran ili pred završetkom: nove sadržaje dobili su Makarska, Trogir, Stari Grad na Hvaru, Supetar, Jelsa, Rogač na Šolti i Vis. Radovi trenutačno traju u Hvaru i Pučišćima na Braču, ove godine kreću u Omišu, Drveniku, Sućurju na Hvaru i Kaštel Starome, a manja se kašnjenja bilježe tek na investicijama u Krilu Jesenice i Bolu na Braču.

Redom se radi o javnoj i komunalnoj infrastrukturi, odnosno pristaništima za javni promet i vezovima za lokalno stanovništvo, no sedamstotinjak komercijalnih vezova poslužit će za ublažavanje njihovog manjka na Jadranu - ali i održivost cijelog projekta.

Osim izgradnje ACI-jevih marina koncem prošlog stoljeća, najveći dio pomorske infrastrukture na ovom dijelu Jadrana datira još iz doba Austro-Ugarske i vijek trajanja opasno joj se približio kraju. Ravnatelj Lučke uprave splitsko-dalmatinske Domagoj Maroević za tportal posebno ističe investicije na otocima koje će omogućiti njihovu bolju povezanost s kopnom, kvalitetniji život stanovništva i priliku za turistički rast.

Izvor : Tportal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij