hren
 

IVO BALDASAR odlazi s mjesta gradonačelnika Splita, a gradsku upravu preuzima povjerenik. Nema ni izmjena GUP-a. Baldasaru je sve palo u vodu. Doprinos rušenju gradske vlasti jutros je dao i šef HGS-a Željko Kerum, koji se u vijećnici zadržao tek sat vremena, dovoljno da sa ostalima potopi Baldasara koji svoj kraj nije pretjerano tragično doživio. Naprotiv. Sad ću se malo odmoriti, kazao je novinarima nakon totalne katastrofe koju je doživio na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Bolje nije mogao ni očekivati. Sjednicu nije trebao ni sazivati, komentirao je Željko Kerum na odlasku iz Banovine. 

HDZ s jedne, a SDP s druge strane

Baldasara je najprije načeo šef HDZ-a Petar Škorić zatraživši da se proračunske točke skinu s dnevnog reda, a onda ga je dokusurio bivši kolega iz SDP-a Milan Blaževski koji je predložio da se uklone i izmjene GUP-a. Baldasar je pao bez ispaljenog hica, i njemu je bilo jasno da nema nikakve šanse da se dnevni red održi u predloženom izdanju.

Situacija se u Splitu zakomplicirala krajem prošle godine kada Baldasar nije uspio progurati proračun za 2017. godinu. Privremeno financiranje trajalo je tri mjeseca i sada je na dnevni red trebalo staviti usvajanje proračuna.

"Vijećnici su još u prosincu doveli grad u tešku situaciju, sada su samo završili posao. Veliki grad poput Splita sada neće imati ni odluku o privremenom financiranju, a povjerenik će prema financijama biti još restriktivniji. Najviše će to osjetiti najslabiji sloj stanovništva. Radi se o politikanstvu velikih stranaka. To je njihovo pravo, a meni olakšanje", komentirao je Baldasar najnoviji razvoj događaja u Splitu.

Baldasar potpisuje tekuće održavanje do dolaska povjerenika

Baldasar se nada da će za povjerenika biti odabran netko iz gradske uprave, tko je već dobro upućen u poslovanje.

Vladu će o svemu obavijestiti predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković. Ima rok do kraja mjeseca. Ministarstvo Uprave predlaže povjerenika, a imenuje ga Vlada. Baldasar do dolaska povjerenika u Split glumi fikus i potpisuje tekuće održavanje. Ništa drugo ne smije, a i ne bi potpisao, kazao nam je danas.

"SDP-ovci su ispali redikuli, a Kerum opet ima svoje privatne interese"

"Nije mi krivo radi proračuna, ali radi GUP-a jest. Pokazali su potpuni kukavičluk. Radi se o jednom ozbiljnom dokumentu. Škorić je javno rekao da će ga oni donijeti kada preuzmu vlast. Ako preuzmu. Izgubili smo dva mjeseca, a SDP-ovci su ispali redikuli", kaže Baldasar.

Komentirao nam je i Željka Keruma.

"On opet ima svoje privatne interese do kojih dolazi zlouporabom u Gradskom vijeću. Njemu je privatni interes uvijek bio iznad svega. No, Splićani su vidjeli što se događalo dok je on bio gradonačelnik. Ako pobjedi na izborima, onda će opet morati naći nekoga da počisti poslije njega, kao što su našli mene prije četiri godine", kazao nam je Baldasar.

HČSP-ovac Podrug u šoku jer je Feđa Klarić predložen za nagradu Grada Splita

Vijećnici danas raspravljaju i o situaciji na Žnjanu te idejnoj podlozi koju je za 190 tisuća kuna bez natječaja priredio zagrebački Arhitektonski fakultet.

Pred Banovinom su ih dočekali studenti s transparentima. Ostali su bez stipendija zbog privremenog financiranja. U dnevni red uvrštena je rasprava o njihovom problemu, i to na inicijativu HČSP-ovca Luke Podruga, koji sebi jutros nije mogao doći od šoka što se nagrada Grada Splita predlaže za Feđu Klarića, prijatelja i suradnika velikog Miljenka Smoje.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij