hren
 

NEZAKONITE ISPRAVE
Veliku buru izazvalo je nedavno otkriće o nezakonitim isplatama dnevnica u Vladi, pri čemu je javnost iznenadila činjenica da je netko u srcu Vlade godinama na takav način krao novac poreznih obveznika, a koliko je zasad poznato, riječ je o oko pola milijuna kuna. No još je šokantnije otkriće do kojega je došao tportal, da se na sličan način kralo i u Ministarstvu obrane, ali da je riječ o oko tri puta većem iznosu od onoga koji se spominje u slučaju Vlade

Prema službenim podacima do kojih je tportal došao istražujući dobivenu informaciju, administrativna tajnica u Službi za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Sanja Šprišić, tijekom više od osam godina, od 14. listopada 2004. do 28. studenog 2012. godine, nezakonitim je isplatama dnevnica i putnih naloga stekla više od 1,5 milijuna kuna (točan iznos je 1.551.963,80 kuna). Da bi to ostvarila, lažirala je čak 942 putna naloga na temelju kojih joj je mjesečno u prosjeku isplaćivano oko 16.000 kuna, sve dok konačno 2012. nije otkrivena te je protiv nje podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Obrazac je uvijek bio isti, u putne naloge na svoje ime Šprišić bi unosila neistinite podatke o njezinu upućivanju na službena putovanja, potom je navedene naloge, bez odobrenja i znanja ovlaštenih osoba, ovjeravala službenim pečatom MORH-a koji joj je bio dostupan. Takve je naloge potom dostavljala Financijskoj službi MORH-a u kojoj su joj, ne sumnjajući u vjerodostojnost podataka, isplaćivali novac za putne troškove i dnevnice za službena putovanja na kojima nikada nije bila. Ideju za takvu nezakonitu zaradu, kako piše u sudskom spisu, dobila je nakon što je vidjela kako drugi djelatnici MORH-a putuju i na ime toga dobivaju naknadu, pa je i sama napravila jedan lažni nalog kada je bila na privatnom putovanju, a kasnije je nastavila s takvom praksom.

Šprišić, koja je na početku suđenja priznala krivnju, tijekom postupka koji se vodio 2014. osuđena je za kazneno djelo prijevare na godinu dana zatvora i određeno joj je da novac mora vratiti u proračun. Prvostupanjskom odlukom Općinskog kaznenog suda kazna zatvora joj je, doduše, bila zamijenjena radom za opće dobro, no Županijski sud u Zagrebu prihvatio je dio žalbe tužiteljstva i odredio da Šprišić mora ići u zatvor kako bi se postigao pravi smisao kazne. Drugi dio žalbe, onaj o povećanju kazne, Županijski sud nije uvažio pa joj je ostala kazna od godinu dana zatvora.


Sjedište Ministarstva obrane u Zagrebu

Tijekom postupka Šprišić je izjavila da žali zbog učinjenoga, da ju je sram zbog toga te da više nikada to ne bi učinila. Navodila je da je bila u teškoj životnoj situaciji jer je prolazila kroz dugotrajni proces razvoda braka te da je bila u financijskim problemima jer je otplaćivala kredite, ali da shvaća kako to nije opravdanje za njeno postupanje. Izjavila je i da želi nezakonito isplaćenih 1,5 milijuna kuna vratiti u proračun u roku od nekoliko godina te da to namjerava učiniti od prihoda koje ostvari njena tvrtka ili da će 'podići hipoteku na stan i realizirati kredit, odnosno prodati stan i tako namiriti dug'.

No iz sudskog spisa je vidljivo da je od 1,5 milijuna kuna koje je dužna vratiti u proračun, kroz više rata uplaćenih tijekom 2014. i 2015. vratila ukupno tek 8.700 kuna, s time da je zadnju uplatu, u iznosu od 1.500 kuna, izvršila 13. studenog 2015. godine. Od 2013. više ne radi u MORH-u nego ima svoju tvrtku, a 29. rujna prošle godine, zbog neplaćanja duga, u sudskom spisu stavljena je bilješka da se pokrene naplata. To je ujedno i zadnja bilješka u spisu.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij