hren
 

Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, tamošnji su studenti na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održali prvi Studentski sabor.

Započela je blokada nastave na Hrvatskim studijima nešto prije 12 sati ulaskom studenata na predavanje koje se u tom trenutku odvijalo u dvorani "Vukovar".

Inicijativa "Studenti govore" s Hrvatskih studija organizirala je Studentski sabor, a tema sastanka trenutačna je situacija Hrvatskim studijima, zbog kojih su i tražili blokadu nastave.

"Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju", napisali su studenti u pozivu na Sabor.

Desetak studenata s Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti došlo je dati potporu studentima HS-a.

Nakon izglasavanja blokade, studenti su uz bubnjeve i zvižduke ušli u zgradu Hrvatskih studija. Ulaze u dvorane i skandirajući i bubnjajući, pozivaju ostale studente van. Pred zgradu HS-a stigla je i policija.

Situaciju na Hrvatskim studijima komentirao je i rektor Sveučilišta, Damir Boras. "Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svjetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju Filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu", kazao je Boras, prenosi Srednja.hr.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij