hren

POVIJESNI ISKORAK
Izraelska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman posjetit će krajem tjedna Split, gdje će joj predstavnici Splitskog sveučilišta izložiti projekt strateškog partnerstva s uglednim izraelskim Institutom za tehnologiju Technion, o čemu su razgovori započeli prilikom posjeta rektora prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića i Rektorskog zbora prije dva mjeseca toj zemlji.

Prijedlog je Splitskog sveučilišta da se kroz suradnju s Technionom na zemljištu površine oko 200 tisuća kvadrata koje je Sveučilištu darovala Općina Klis formira "Kampus Klis", moćni tehnološki park, započne strateško partnerstvo u STEM području, pokrenu zajednički studijski programi na engleskom jeziku diplomskih i postdiplomskih studija, kao i suradnja u području transfera tehnologija po izraelskome modelu, privuče venture kapital, pokrene zajednički nastup prema EU fondovima i suradnja u inovativnim oblicima edukacije.

Uloga doma na Spinutu

Prema riječima prof. dr. sc. Marka Rosića, prorektora za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju Sveučilišta u Splitu, "Kampus Klis" je investicija vrijedna oko 80 milijuna eura, a uključivao bi studentski smještaj i prostore za gostujuće profesore, sveučilišnu bolnicu, odjel za mediteransku poljoprivredu i pet zgrada za tvrtke visoke tehnologije.

- Dok se "Kampus Klis" ne izgradi, uredili bismo zgradu bivšeg studentskog doma na Spinutu kao sveučilišni poduzetnički inkubator, kako bismo stvorili temelje za moguću suradnju s Technionom. Taj projekt uz podršku Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti tri milijuna eura omogućio bi razvoj poduzetničkog inkubatora za nove tehnologije, startupove, te program postakademskog zapošljavanja, odnosno, studentskog poduzetništva.

Uredio bi se hardver laboratorij; prostor za testiranje aplikacije i uređaja, akcelerator program, modularni uredi, coworking space; prostor s jedinicama za rad i solarna elektrana – navodi prorektor Rosić.

Cjelovito rješenje za razvoj poduzetništva u području visokih tehnologija predstavio nam je i Krešimir Budiša, direktor Tehnološkog parka Sveučilišta u Splitu te Centra kompetencija u STEM području i voditelj istoimenih projekata, oba prijavljena na strukturne fondove EU-a protekle godine, ukupne vrijednosti deset milijuna eura:

- EU fondovima Sveučilište planira od Splita s okolicom učiniti jedinstveni ekosustav za razvoj startup kompanija u području visokih tehnologija, kojima će biti omogućena kompletna podrška, od upisa studija na Sveučilištu, kroz program postakademskog zapošljavanja i nastavnih baza preko stipendija, kapitala za početak razvoja poduzetničkog pothvata, infrastrukture, opreme, novca, kontakata i vizije za njegov ubrzani razvoj.

Sve to je zapravo vraćanje znanja koje Sveučilište posjeduje, preko mladih ljudi, u zajednicu iz koje potječe u pogledu novih radnih mjesta i iskoraka prema visokim tehnologijama, a sve počevši od najvećeg inkubatora u Dalmaciji, bivšeg OH Doma na Spinutu sa 150 radnih mjesta, te prostorom za 30 novih poduzetnika i svom pratećom infrastrukturom - navodi Budiša.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij