hren

IZBORI
Unatoč pobjedi koja je sve bliže, Rutteova VVD osvaja 10 mjesta manje nego li je osvojila na izborima iz 2012., dok Wildersova raste s 15 na 19 mjesta.

Nakon 55 posto prebrojanih glasova birača na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj omjer političkih snaga ostaje isti - liberali premijera Marka Ruttea osvajaju najveći broj glasova te 32 mjesta u parlamentu, a njegov glavni rival Geert Wilders osvaja 19 mjesta, kao i kršćanski demokrati i centristički Demokrati 66, pokazuju podaci tiskovne agencije ANP koje prenosi Reuters.   

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijeru Rutteu i čestitala mu kazavši kako se raduje budućoj suradnji s Nizozemcima "kao prijateljima, susjedima i Europljanima".

Premijer Mark Rutte tako će, sudeći po rezultatima, imati glavnu ulogu i u formiranju vladajuće koalicije u Nizozemskoj nakon što je njegova stranka zabilježila najbolji rezultat na izborima.

Populist Geert Wilders nije ostvario željeni prodor u vrh nizozemske politike, unatoč tome što je njegova Stranka za slobodu dobila više mjesta nego na prethodnim izborima.

Rutte je u prvom obraćanju svojim pristašama rekao kako je nakon Brexita i američkih izbora zaustavljena "kriva vrsta populizma", dok je mu Wilders čestitao na pobjedi poručivši da "još nije gotov s njim".

Unatoč pobjedi koja je sve bliže, Rutteova VVD osvaja 10 mjesta manje nego li je osvojila na izborima iz 2012., dok Wildersova raste s 15 na 19 mjesta.

Ipak, ističe agencija dpa, najveći gubitnik je Rutteov koalicijski partner, Laburistička stranka (PvdA), koja je ostvarila najgori rezultat u povijesti.

Kršćanski demokrati ostvarili su značajan oporavak. Oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa u Nizozemskoj, no posljednjih su godina izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora su centristička D66 i stranka Zelena ljevica.

Prema predviđanjima tri stranke su na drugom mjestu i osvajaju 19 mjesta: Wildersov PVV, kršćanski demokrati (CDA) koji su narasli za 6 mjesta, i D66, koji su narasli za sedam mjesta. 

Zelena ljevica trebala bi osvojiti 16 mjesta, dok je ranije imala 12, a prati je Socijalistička stranka (SP) s 14 mjesta, jedno manje nego ranije.

Ovi rezultati projekcija su izlaznih anketa. Ipak, oni ukazuju na to da će, uz činjenicu da su sve velike stranke odbile moguću suradnju s Wildersom, biti potrebni kompleksni pregovori kako bi se sastavila vladajuća koalicija.


Rutte: Nizozemska je rekla 'ne' krivoj vrsti populizma

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je u noći sa srijede na četvrtak kako je njegova Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) na putu ostvarivanja pobjede na nizozemskim parlamentarnim izborima, održanim u srijedu, uz rezultat koji, po njegovim riječima, predstavlja odbacivanje "krive vrste populizma".

"Čini se da će VVD biti po treći put najveća politička stranka u Nizozemskoj", kazao je Rutte pristašama stranke na poslijeizbornom okupljanju u Haagu. 

Nizozemski premijer, koji je uspješno odgovorio na izazov koji je pred njim postavila protuislamska i eurofobna stranka krajnje desnice Geerta Wildersa, kazao je da je već telefonski razgovarao s većinom europskih čelnika.

"Ovo je ujedno i večer u kojoj su Nizozemci, nakon Brexita, nakon američkih izbora, rekli 'ne' krivoj vrsti populizma", istaknuo je nizozemski premijer.

Rutte je dodao kako Nizozemskoj treba stabilna vlada i stabilno vodstvo.

U svojoj prvoj reakciji na Twitteru, Wilders, čija stranka po izlaznim anketama osvaja 19 mjesta, što je više od 15, koliko ih je bila osvojila na izborima 2012., napisao je: "Osvojili smo mjesta! Prva pobjeda je tu! A Rutte će još sa mnom imati posla!".

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij