hren
 

VEĆA MIROVINA
Na osnovi kretanja cijena i plaća mirovine se povećavaju 0,65 posto. Rujanska bi povišica zbog inflacije mogla biti veća

Redovno travanjsko usklađivanje mirovina donijet će u prosjeku 15 kuna veće mirovine nego što su bile do sada.

Upravno vijeće državnog mirovinskog osiguranja povećalo je aktualnu vrijednost mirovine 0,65 posto, na 61,99 kuna – što donosi spomenuto povećanje od 15-ak kuna.

Prosječna radnička mirovina iznosi 2255 kuna. Povišica stiže u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču, pa bi u tom mjesecu prosječna umirovljenička primanja mogla biti podebljana 45 kuna.

Inače, mirovine se usklađuju prema kretanju cijena i plaća u prethodnom polugodištu, koji su očito rasli manje nego što bi to željeli brojni umirovljenici.

Na sjednici je donesena i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža koja od ove godine iznosi 60,10 kuna, što znači da radnik koji 2017. godine ode u starosnu mirovinu s primjerice 30 godina staža ne može imati mirovinu manju od 1800 kuna. Također, donesena je odluka i o visini najniže mirovine hrvatskom branitelju za 2017. godinu i ona iznosi 2558,25 kuna.

Iduće povećanje mirovina trebalo bi biti u rujnu i ono bi zbog inflacije moglo biti jače od travanjske povišice.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij