hren
 

OSTAJE 158 KN NAKNADE
Svrha ove promjene bolja je naplata poreza jer tko ne plati godišnji porez na posjedovanje automobila neće ga moći registrirati

Od Nove godine stanice za tehnički pregled koje su pod okriljem Centra za vozila Hrvatske, osim dosadašnjih javnih ovlasti vezanih za provođenje tehničkih pregleda i obavljanja poslova registracije vozila, imaju još jednu javnu ovlast. Delegirala im ju je Porezna uprava temeljem Zakona o lokalnim porezima.

Uplatnica ne stiže poštom

Stanice za tehnički pregled pri produženju važenja prometne dozvole sada vrše naplatu godišnjeg poreza na vozila. Ne radi se o novom porezu već o nametu koji je do sada vlasnicima vozila do 10 godina starosti stizao na kućnu adresu, dok ga sada uručuje djelatnik Stanice za tehnički pregled kod registracije. Svrha promjene bolja je naplata poreza jer ako se porez ne plati, ne možete registrirati automobil. Iznosi poreza nisu se mijenjali, pa se i dalje porez plaća u iznosu od 200 kuna za osobna vozila do 10 godina starosti (za aute do 55 kW, stare od 5 do 10 godina), a do 1500 kuna za aute snažnije od 130 kW i stare do dvije godine.

– Porez se može platiti na račun pravne osobe u čijem sastavu posluje stanica za tehnički pregled vozila, koja zatim uplaćena sredstva prosljeđuje nadležnoj jedinici lokalne samouprave ili izravno na račun nadležne jedinice područne (regionalne) samouprave u institucijama za platni promet, internet bankarstvom i slično. U slučaju plaćanja poreza u stanicama za tehnički pregled vozila porezni obveznik ne plaća naknadu – navode iz Porezne uprave.

Ali, prema Pravilniku koji je zbog ovih promjena donio ministar financija Zdravko Marić, jedinice lokalne samouprave plaćaju naknadu u iznosu od šest kuna, uvećanu za PDV, za svako izdano rješenje.

Tako su lokalne jedinice prilično jeftino dobile uslugu ubiranja poreza na vozila, pogotovo kad se to usporedi s cijenom usluga stanica za tehnički pregled za poslove koje obavljaju umjesto MUP-a, a koje plaćaju sami građani prilikom registracije vozila.

Za administrativne poslove - u koje spadaju “poslovi koji prethode registraciji i produljenju valjanosti prometne dozvole”, “produljenje valjanosti prometne dozvole” i “naplata propisanih obveza” - naplaćuju 158,40 kn.

Naknade propisuje MUP

Ako te administrativne poslove obavite u MUP-u, umjesto 158,40 kuna platit ćete 66 kn i tako uštedjeti 92,39 kn. Prihvatljivo, ako živite u malom mjestu gdje je sve blizu i nema gužve, ali ako živite u većem gradu izgubit ćete vrijeme i potrošiti gorivo, pa većina vozača ipak to plati kako bi što prije obavila registraciju.

– Naknade koje se u stanicama za tehnički pregled vozila naplaćuju prilikom produženja važenja prometne dozvole propisane su Odlukom o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke pregled vozila, koju donosi ministar unutarnjih poslova. CVH nije ovlašten propisivati naknade za te usluge – odgovorili su nam iz CVH.

Izvor : Vecernji.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij