hren
 

Nakon što je kolektiv fAKTIV najavio noćni prosvjed u srijedu, i splitske aktivistice i aktivisti objavili su da povodom Međunarodnog dana žena organiziraju „Noćni marš ZA prava žena“ na Pjaci, ispred stare Gradske vijećnice.

Akcija započinje okupljanjem u 18 sati na Pjaci, ali i završava ondje, kako je najavljeno, glasnim izricanjem zahtjeva prema Vladi. Ruta marša kreirana je s namjerom prisjećanja ne žene koje su prije gotovo sto godina dizale svoj glas u Splitu za svoja građanska i radnička prava.

"Žene Splita organizirale su se prvi put u obrani svojih prava i podršci drugim ženama prije gotovo sto godina. Danas su neka od davno izborenih prava ugrožena direktnim napadima konzervativaca koji ženu žele vratiti u privatnu sferu i svesti je na ulogu majke i ponizne supruge. Brojna prava žene još su daleko od priznavanja i ostvarenja jednakosti, na što želimo upozoriti ovom protestnom akcijom!", poručuje udruga Domine, koja organizira marš.

Žene Splita, ali i žene u Hrvatskoj i čitavom svijetu, navode, su:

- Ekonomski obespravljene i za svoj rad neplaćene ili potplaćene
- Izložene ekonomskom nasilju bilo u obitelji/partnerskoj zajednici ili na tržištu rada
- Nezaposlene i osiromašene, osobito umirovljenice
- Neprekidno izložene seksualnom nasilju u svim područjima privatnog i javnog života
- Žrtve brutalnih zločina ubojstava i teških ubojstava na koje institucije ne žele dati pravi odgovor
- Suočene s ponižavanjem, prozivanjem i uskraćivanjem prava da slobodno odlučuju o svom tijelu
- Onemogućavane da ravnomjerno sudjeluju u političkom životu
- Sustavno diskriminirane, unatoč zakonima, propisima, preporukama i obećanjima

"Pridružite se noćnom maršu. Tu smo da se zajedno podsjetimo na kontinuitet i važnosti ženske borbe i da kažemo glasno NE smanjivanju i dokidanju prava žena! Zajedno tražimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce!", navode u pozivu.

Napomenimo i da se istoga dana diljem svijeta održavaju marševi i štrajkovi, kojima se traži okončavanje neravnopravnosti i gaženje mizoginije - majke svake opresije.

Zahtjevi 30 organizacija

Podsjetimo, feministički kolektiv fAKTIV, čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava, i ove godine organizira Noćni marš na Dan žena. Okupljanje također počinje u 18 sati i to na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Povodom odluke Ustavnog suda o pobačaju, tridesetak ženskih udruga i organizacija civilnog društva objavilo u petak priopćenje u kojemu pozivaju vladajuće da zaustave "ženomrzačku politiku", osiguraju dosljednu primjenu zakona vezanih za pobačaj, te ujednače cijene tog zahvata u zdravstvenim ustanovama. Ovo je njihovih 10 zahtjeva:

1. Osigurajte dosljednu primjenu zakona koji je trenutno na snazi uz organizaciju zdravstvenih ustanova na način da se ujednače cijene medicinskih usluga i pobačaja
2. Osigurajte primjenu Konvencija UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) i preporuke nadležnog Odbora upućene Hrvatskoj (da se poduzmu mjere kojima bi se spriječilo da stavovi, uključujući i one zasnovane na religiji, stvaraju prepreke punom ostvarenju prava žena; osigurati da priziv savjesti liječnika ne ometa pristup žena zdravstvenim uslugama vezanim za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj)
3. Hitno ratificirajte Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te osigurajte uvjete za njenu punu primjenu
4. Osigurajte sustavnu i kvalitetnu provedbu zdravstvenog odgoja, osobito 4. Modula Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje
5. Osigurajte dostupnost i besplatnost kontracepcije, medicinski potpomognute oplodnje i druge medicinske usluge vezane za reproduktivno zdravlje, uključujući i pobačaj
6. Zakonski sankcionirajte lažno oglašavanje i širenja dezinformacija (lažne klinike za pobačaj, dezinformiranje oko zakonske regulative, kontracepcije i pobačaja)
7. Osudite napad na ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost koji se zlonamjerno proglašava ideologijom kako bi se umanjilo prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja
8. Demografske i druge mjere ne smiju biti na teret zdravlja i dobrobiti žena. Obiteljska, demografska i socijalna politika trebaju osiguravati poštivanje socijalno-ekonomskih prava žena i biti u skladu s potrebama žena i njihovih obitelji, uz naglasak na mjere stambene politike, zapošljavanje, dostupne usluge skrbi o djeci i starijima, unapređenje sustava posvajanja i izvaninstitucionalne skrbi o djeci te borbu protiv siromaštva
9. Ostavka Ilčića i Stiera ili njihova smjena trebaju nastupiti u što hitnijem roku jer su isti zloupotrijebili svoj položaj za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana.
10. Novi zakon je potrebno izraditi uvažavajući dosadašnje prakse, znanstvene spoznaje i rezultate znanstvenih istraživanja, potrebe i iskustva žena te međunarodne dokumente za zaštitu ljudskih prava.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij