hren
 

Premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj zapošljavanja brata Gorana Marića u jednoj HŽ-ovoj tvrtki, a dotaknuo se i odluke Ustvnog suda oko Zakona o pobačaju.

Naglasio je kako HŽ nije u resoru ministra Gorana Marića te da je i sam brat Svetimir Marić ovaj slučaj razriješio tako što je podnio ostavku na mjesto člana uprave.

''Ministar se očitovao. Nisam ni znao da se takva vrsta imenovanja provodi. To je ispod razine Vlade. Zatražio sam izvješće od ministra Butkovića'', kazao je Plenković.

Upitan ima li ministar Marić nakon ovog slučaja još uvijek njegovu podršku, Plenković je kazao kako su njegove izjave bile jasne.

''Dobio je povjerenje kao i ostali članovi Vlade. Njegove izjave su bile jasne. Taj slučaj je završen, ne bih o tome više'', kazao je Plenković.

Komentirao je i goruću temu oko odluke Ustavnog suda koji je naložio Saboru da u roku dvije godine donese novi zakon o pobačaju.

''Vidjeli ste odluku Ustavnog suda. Ja sam na skupu o demografiji kazao koliko moja Vlada želi da ne dolazi do pobačaja. Jasan je stav da to ne znači zabranu pobačaja na zahtjev. Rok je dvije godine i na tome će raditi Vlada i ministarstvo'', rekao je Plenković.

Prokomentirao je i izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova koji je danas govorio o modelu teritorijalne decentralizacije Hrvatske.

''Ima više mogućnosti, bitno je da se ovakav sustav promijeni jer ne ide u smjeru da se ravnomjerno razvija Hrvatska. Svima je to u interesu. Ima velik broj lokalnih samouprava koje egzistiraju na račun pomoći od države. Pričekajte još 2 do 3 mjeseca i izaći će se s kompletnim modelima. O tome će govoriti ministar Kovačić'', kazao je Petrov ranije.

Plenković je pak jasno kazao kako teritorijalnog preustroja neće biti.

''Županije ostaju, sustav županija će ostati i opstati. Možemo razgovarati o funkcionalnoj decentralizaciji i fiskalnoj decentralizaciji. Hrvatskom se upravlja na više razina. Ja sam 19. prosinca sazvao sve župane i ministre i dogovorili smo intenzivu suradnju. Što se tiče teritorijalnog preustroja, to uopće nije na dnevnom redu vlade'', rekao je Plenković.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij