hren
 

EKONOMSKI NADZOR
"Unatoč recentnim gubicima, financijski sektor ostaje i dalje relativno dobro kapitaliziran, a profitabilnost se oporavlja"

Hrvatska i dalje ima problema s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, a premda se vidi napredak u smanjenju javnog duga, ubrzanju gospodarskog oporavka i smanjenju nenaplativih kredita, od sredine 2015. do danas izostaje napredak u provođenju strukturnih reformi. Ocjena je to iz upravo objavljenog izvješća Europske komisije.

Komisija je, naime, danas objavila izvješća o ekonomskom nadzoru za 27 država članica Europske unije.  

Hrvatska se nalazi pod dvostrukim nadzorom EK: prvo, u proceduri ispravljanja prekomjernog deficita, iz koje se može očekivati skori izlazak jer je proračunski manjak znatno smanjen, i drugo, u proceduri ispravljanja makroekonomskih neravnoteža. Izlazak iz te druge procedure još se ne nazire jer Komisija i u današnjem izvješću navodi da je hrvatsko gospodarstvo ranjivo zbog “visoke razine javnog, privatnog i vanjskog duga, koji su svi denominirani u stranoj valuti, u kontekstu niskog potencijalnog rasta”. Ta formulacija o niskom potencijalu rasta odražava i ranije izrečeno mišljenje Komisijinih stručnjaka da su aktualne stope rasta hrvatskog BDP-a zapravo više od potencijala hrvatskog gospodarstva te da Hrvatska mora provesti strukturne reforme ako želi da sadašnja stopa od oko 3 posto rasta, ili čak i više stope koje su Hrvatskoj potrebne za dostizanje drugih država u EU, bude održiva kroz dulje razdoblje.  

“Ubrzanje gospodarskog oporavka doprinosi dodatnom smanjenju udjela privatnog duga u BDP-u, a od ove godine i udio javnog duga u BDP-u je u silaznoj putanji. Unatoč recentnim gubicima, financijski sektor ostaje i dalje relativno dobro kapitaliziran, a profitabilnost se oporavlja. Stopa nenaplativih kredita počela se smanjivati, ali ostaje visoka. Niz mjera koje se tiču okvira za stečaje i poboljšanja fleksibilnosti tržišta rada usvojene su prijašnjih godina i javne financije su se primjetno popravile, ali napredak oko strukturnih reformi je zaustavljen od sredine 2015. godine”, piše u sažetku Komisijinog izvješća o Hrvatskoj. Također se dodaje kako nedostaje političkih odluka koje bi uvele bolje upravljanje javnim financijama, modernizirale javnu upravu, popravile poslovno okruženje i pozabavile se niskim stopama aktivnog stanovništva.

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij