hren

Na Marićevoj su listi uglavnom manjinski paketi koji su već neuspješno nuđeni na prodaju.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kojim predsjedava ministar državne imovine Goran Marić prošli tjedan usvojilo je konačno privatizacijsku listu za ovu godinu na kojoj je stotinu tvrtki.

Premda brojka zvuči impozantno, riječ je uglavnom o manje vrijednim i atraktivnim dionicama ili udjelima, manjinskim paketima od kojih su mnogi već neuspješno nuđeni na prodaju. No, na zagrebačkoj burzi interes bi mogle potaknuti neka od društava čije dionice iz svog portfelja država kani prodati. Uglavnom je riječ o hotelskim tvrtkama poput HTP Korčula i hotela Živogošće i Medena, čije dionice CERP treba prodati u jednom paketu putem javne dražbe na ZSE. Na listi za prodaju u modalitetu redovite trgovine na tržištu kapitala su i udjeli u Apartmanima Medena, HUP-u Zagreb, opatijskim hotelima Liburnia Riviera, Olympia Vodice, OT-Optima Telekom, Puljanki i Valamar Rivieri, a hoće li se nuditi u cijelosti ili u manjim paketima, bit će definirano procjeni ovlaštenog investicijskog društva.

Za prvi krug prodaje, u kojem se prikupljaju neobvezujuće ponude, već su donesene odluke za osam tvrtki, od kojih je najatraktivniji Aerodrom Brač, a na prodaji će biti udjel od 38,47 posto nominalne vrijednosti 15 mil. kuna. Na toj su listi još Auto-Dubrovnik, DTR, splitski Ekran, Poljoprivreda Lipik, Autoprijevoz iz Otočca, Đ. Đaković Alatnica, te Metalmineral iz Kerestinca. Samo se jedna tvrtka iz CERP-ovog portfelja s većinskim udjelom države u vlasništvu nudi ove godine na prodaju, a to je slatinski Agroduhan.

Javnim natječajem prikupljat će se ponude za 8 poslovnih udjela, čija je ukupna nominalna vrijednost 19 milijuna kuna, a čini 76,42 posto temeljnog kapitala. Na ZSE će se izvan knjige naloga putem javne dražbe prodavati dva paketa dionica Medora hotela i ljetovališta iz Podgore, čiji je ukupan udjel 3,87 posto u temeljnom kapitalu.

CERP će kontaktirati dioničare i zaposlenike Agrolagune, te potencijalne investitore koji su ranije iskazivali interes, kako bi ispitali mogućnost pokretanja postupka neposredne prodaje 8270 dionica koje čine 14 posto temeljnog kapitala i nominalno vrijede 20,7 milijuna kuna. No, od navedenih privatizacijskih aktivnosti neće se, međutim, ostvariti predviđeni proračunski prihodovni planovi od 1,4 milijarde kuna u 2017. 

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij