hren
 

Program restrukturiranja splitskog brodara zbog državnih potpora još mora odobriti i Europska komisija.

Program uprave Jadroplova za restrukturiranje tog splitskog brodara konačno je, kako doznajemo, od resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobio odobrenje, a prije slanja na odobrenje u Bruxelles, predstoji mu još jedan važan krug ocjenjivanja u Ministarstvu financija.

U Katančićevoj će suradnici ministra Zdravka Marića tijekom ovog tjedna početi analizirati prijedloge potrebnog financijskog jačanja državne kompanije kako bi se postiglo optimalno i dugoročno stabilno poslovanje.  Jadroplovu je Vlada još u lipnju prošle godine odobrila državno jamstvo za 6 milijuna dolara kredita kod HBOR-a, a kao tvrtka u teškoćama Jadroplovov program restrukturiranja podliježe proceduri izrade programa restrukturiranja koji mora odobriti i Europska komisija.

Posao je odavno trebao biti obavljen, još početkom rujna, no pola godine kašnjenja zasad, čini se, ne zabrinjava Europsku komisiju, koja je uvažila čekanje da prijedlog koji je uprava izradila dobije odobrenje nakon izvanrednih parlamentarnih izbora i formiranja nove vlade.  Ministarstvo pomorstva imalo je određene zahtjeve za korekcijama programa, pa je realno očekivati je da i analiza u Ministarstvu financija neće biti odmah okončana.

Prema dostupnim informacijama, uprava tvrtke koja je u 70-postotnom državnom vlasništvu, predviđa nekoliko opcija za ulazak strateškog partnera, od privatizacije prodajom dionica do ulaska postupkom dokapitalizacije tvrtke. Prošle je godine u dva je navrata, provedeno smanjenje temeljnog kapitala tvrtke, najprije s 589 milijuna na 343,7 milijuna kuna, a potkraj 2016. na 180 milijuna kuna.

Nominalna vrijednost dionice tako je s 360 skliznula na 110 kuna. Time je stvoren teren za veći interes potencijalnih ulagača nego što je iskazan na javnom natječaju provedenom prije dvije godine, kada nije zaprimljena niti jedna obvezujuća ponuda. U međuvremenu popravlja se stanje na svjetskom tržištu, pa i tvrtka posljednjih pola godine uspijeva urednije podmirivati troškove poslovanja, što bi, nadaju se u državnoj administraciji, moglo povećati interes ulagača. U Jadroplovu na nastavak pozitivnog trenda i bolje cijene vozarina računaju i u 2017., godini u kojoj tvrtka obilježava 70. godišnjicu postojanja i koja će, očigledno, biti prijelomna za njezin daljnji opstanak.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij