hren
 

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kreće s isplatom stipendija đacima obrtničkih zanimanja za ovu školsku godinu, ukupno je na raspolaganju 14 mil. kn.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je za ovu školsku godinu, uz sredstva iz europskih fondova, osiguralo značajno povećanje broja korisnika i samog iznosa učeničke stipendije. Uz to je učenicima prvi puta dana mogućnost nadopune zahtjeva za dodjelom stipendije, što je usporilo proces obrade prijava, ali je na taj način više učenika dobilo stipendije. 

Produžen rok

Za školsku godinu 2016./2017. do ovog je trenutka dodijeljeno 1537 stipendija, što je najveći broj učeničkih stipendija ikad odobren. Njihova je isplata krenula prije nekoliko dana. Ukupno će biti isplaćeno gotovo 14 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava izvan državnog proračuna te će hrvatski porezni obveznici sudjelovati u trošku stipendija s tek 15 posto iznosa. Pojedinačna stipendija iznosi 9000 kuna, a isplaćivati će se u dva obroka. Isplata prvog obroka je krenula prošli tjedan, a drugi ide početkom ožujka.

U Ministarstvu pojašnjavaju da su se na dva obroka odlučili izlazeći u susret roditeljima djece zbog većeg benefita kod podnošenja njihovih poreznih prijava. Ono što je za učenike i njihove roditelje najvažnije zasigurno jest činjenica da je isplata krenula te da je za ovu školsku godinu s pravom na nadopunu dokumentacije omogućeno većem broju učenika dobivanje stipendije. Naime, stipendije nisu dodijeljene samo onim podnositeljima zahtjeva koji nisu iz deficitarnih zanimanja ili uopće nisu iz obrtničkih zanimanja. "Dogodilo se da je 40 posto prijava bilo nepotpuno i zbilja nismo željeli dopustiti da zbog banalne pogreške, poput one da nam netko umjesto broja žiro računa napiše svoj IBAN, bude diskvalificiran iz natječaja i ostane bez poticajne stipendije", kažu u Ministarstvu.

Program stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja započeo je 2004., ali se realizirao preko područnih obrtničkih komora, što je bilo nepovoljno za učenike jer u dijelu županija nije dodijeljena niti jedna stipendija. Prosječno se godišnje dodjeljivalo tek oko 350 stipendija, pa je ovogodišnjih više od 1500 stipendija doista značajan porast. Povećan je broj stipendista, ali se i trošak stipendiranja značajnim dijelom premješta s državnog proračuna na sredstva europskih fondova. Iako se deficitarna zanimanja određuju na razini pojedinih županija i gradova, generalno je najveći interes bio za stipendijama za zanimanja instalatera grijanja i instalacija, elektroničar-mehaničar i kuhar. 

Majstorski ispiti

Stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima je smo jedan od projekata koje provodi MGPO u smjeru razvoja obrtništva. Takav je i program "Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo", temeljem kojega se dodjeljuju bespovratne potpore za sufinanciranje troškova obrazovanja za obavljanje vezanih obrta, kao što je priprema i polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti, priprema i polaganje majstorskog ispita, prekvalifikacija itd., a za što je dodjeljeno 714 potpora ukupne vrijednosti dva milijuna kuna.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij