hren
 

Dvije godine su prošle od useljenja Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčak. Iako je ured još u kampanji najavila seliti u Visoku ulicu to se, navodno zbog sigurnosnih razloga, nije dogodilo. Ali mi analiziramo ono što jest činila tijekom dvije godine predsjedničkog mandata.

Prije dvije godine Hrvatska je dobila prvu ženu predsjednicu. Prva predsjednica odmah se suočila i s prvom predrasudom - da je Karamarkova marioneta. Žestoka je ipak bila u prozivanju Milanovićeve vlade.

Otvoreni pozivi za ostavkom počeli su nakon što je Milanović odbio sazvati sjednicu vlade o gospodarstvu. Loši odnosi na relaciji Pantovčak - Banski dvori osjetili su se i na konzultacijama nakon parlamentarnih izbora.

Ipak, ni Tomislav Karamarko kao relativni pobjednik nije tako lako dobio mandat za sastavljanje Vlade. Predsjednica je održala čak pet krugova konzultacija i na kraju Karamarku i Boži Petrovu postavila ultimatum.

Tako je Hrvatska dobila uvezenog premijera iz Kanade koji nas je trebao izvući iz krize. No predsjednica ni s njim nije bila u dobrim odnosima. Oreškovićevi problemi počeli su nakon što je odbio supotpisati smjenu Dragana Lozančića s čelnog mjesta SOA-e.

U SOA-i je na kraju završio Daniel Markić. No, i sve veće ideološke podjele u društvu natjerale su je na na posebno obraćanje javnosti.

''Trgnite se! Zaustavite međusobne svađe i uhvatite se posla!'', poručivala je predsjednica.

Na kraju se i sama uplela u te iste ideološke podjele. Umjesto obećanog preseljenja u Visoku, Grabar Kitarović je s Pantovčaka uklonila bistu Josipa Broza Tita, ali i izložila svoju kartonsku verziju.

Zgražanje javnosti izazvala je i osudom vandala na stadionima koje je nazvala orjunašima.

Nije se najbolje snašla ni u izbjegličkoj krizi. Izbjeglice je prozvala ekonomskim migrantima, a i raspitivala se o njihovoj dobi i spolu.

Posebna priča je predsjedničin odnos s regijom. Uspjela je izazvati napetosti i sa Srbijom i s Bosnom i Hercegovinom. Unatoč sastanku i potpisivanju deklaracije s Aleksandrom Vučićem, posvađale su ih srpske čokoladice koje je Grabar Kitrović dijelila djeci u Dubrovniku. I zbog toga se ispričavala

Javnost se bavila i njezinin odnosom sa Zdravkom Mamićem koji je bio jedan od onih koji su joj financirali kampanju.

Nije joj ugodno bilo ni kad je nad tvrtkom koja je financirala njezinu kampanju USKOK pokrenuo istragu.

Jedan od posljednjih skadanala bio je predsjedničin put u SAD za kojeg je tvrdila da je službeni iako je izjave davala ispred Bijele kuće.

Pokušala je predsjednica i pomoći Vladi u gospodarskom razvoju zemlje. Njezino Vijeće predložilo je deprecijaciju kune što su ekonomski stručnjaci dočekali na nož.

No, posebno se predsjednica zainteresirala za uvođenje vojnog roka. Svoje vještine preživljavanja i sama je demonstrirala prošlog tjedna u Udbini.

Kolinda Grabar Kitarović obećala je građanima da će Hrvatska postati jedna od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja. Za to dokazati ima još samo tri godine.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij