hren
 

PROBLEMI S OTPADOM
Predstavnici Grada Splita jučer su Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostavili projektnu dokumentaciju za sanaciju prve faze odlagališta Karepovca po kojoj će se izraditi tehnički dio dokumentacije za nadmetanje, priopćio je u ponedjeljak taj fond.

Tu je dokumentaciju potrebno uskladiti s novim Zakonom o javnoj nabavi, to jest u skladu s člancima 198. i 199. provesti istraživanje tržišta i savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, dodaje se u priopćenju.

"Fond ne zaustavlja sanaciju Karepovca. Dapače, želimo da se steknu svi uvjeti kako bi što prije počeli radovi jer smo svjesni problema koje Grad Split ima s odlaganjem otpada", ističe u priopćenju načelnica Sektora za zaštitu okoliša tog fonda Aleksandra Čilić te dodaje da njihov ugovor s Gradom datira još od 2005. godine.

Do sada je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za pripremnu dokumentaciju i otkup zemljišta platio 11,6 milijuna kuna. Spremi smo nastaviti sufinanciranje u ugovornom omjeru 40 posto Fond, 60 posto Grad Split, a radimo i na tome da cijeli projekt pripremimo za sufinanciranje iz EU fondova, no sva dokumentacija mora biti transparentna i jasna, poručila je.

Projektanti procjenjuju da će prva faza sanacije stajati oko 86 milijuna kuna.

"S obzirom na visinu investicije, to će biti međunarodni natječaj te će vjerojatno biti mnogo upita zainteresiranih ponuditelja. Zato sve što u dokumentaciji piše mora biti nedvojbeno", istaknula je načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić.

Stručnjaci tog fonda dali su predstavnicima Grada upute o tome što treba dopuniti u dokumentaciji. Dogovorili su se da po dobivenim uputama Grad Split izradi dokumentaciju za savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koju će u ponedjeljak objaviti na svojoj internetskoj stranici.

Dok traje savjetovanje, stručne službe Fonda i Grada radit će na konačnoj verziji dokumentacije za javnu nabavu koja bi se trebala objaviti početkom ožujka ove godine, stoji na kraju priopćenja.

Inače, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović pozvao je u petak Grad Split da što hitnije riješi dokumentaciju i raspiše javnu nabavu za projekt sanacije odlagališta otpada Karepovac. Ponovio je da je sanacija odlagališta Karepovac prioritet.

"U Gradu Splitu imamo neodrživu situaciju koja je posljedica godina i godina neodgovornog ponašanja prema gospodarenju otpadom. Karepovac je odlagalište koje je neuređeno, u samom je središtu grada, a Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici je još daleko od puštanja u pogon. Stoga je hitno provesti kvalitetno rješenje u tom prijelaznom periodu do otvaranja Lećevice", rekao je, uz ostalom ministar Dobrović nakon prosvjeda Splićana kod odlagališta otpada Karepovac.

Stotinjak građana Splita koji su se u petak okupili na prosvjedu na odlagalištu otpada Karepovac, tražili su da hitno počne sanacija tog odlagališta i izgradnja Regionalnog centra za odlaganje otpada u Lećevici jer im je onečišćenjem ugroženo zdravlje i zaprijetili da će za dva tjedna ponovno blokirati ulaze u Karepovac za kamione koji dovoze otpad iz ostalih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij