hren
 

POSLJEDNJE UPOZORENJE
- Ako se hitno ne krene sa sanacijom Karepovca, već se i dalje bude opstruirala Lećevica, spremni smo za 14 dana blokirati ulaze na Karepovac i napraviti još veći prosvjed nego danas. Poručit ćemo svim gradovima i općinama - gospodo, svoje vrčine pod svoj krevet! Što znači - svoje smeće ostavite sebi! - oštar je bio Tihomir Barić, predsjednik Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita.

Karepovac je, tvrdi, problem cijele Dalmacije.

- Najnovija mjerenja NZJZ-a pokazuju da su u prošloj godini koncentracije sumporova vodika premašile 33 puta zakonom dopuštene vrijednosti, iako zakon dopušta samo 24 puta. Ovdje je zrak druge kategorije, ugroženo nam je pravo na zdrav život. I zato za dva tjedna blokirat ćemo sve, a onda neka Kaštelani, Omišani, Trogirani idu u Zagreb i neka se brinu gdje će sa svojim smećem. 

- Ako Lećevica nije dobro rješenje, neka smisle nešto drugo. Ali Karepovac je islužena lokacija, mi smo taoci 53 godine! Više ne možemo čekati! Pa u kojoj mi državi živimo. Svaki dan neko oboli, ubit će nas! Problem je metan i ugljikov dioksid koji su smrt za našu djecu – poručili su prosvjednici. 

Na njihove navode reagirao je gradonačelnik Ivo Baldasar koji je već za utorak najavio nove pothvate.

- Razočaran sam, Grad Split se ignorira, na državnoj televiziji, na sastanak u Županiji nije nas nitko zvao.. Tekst natječaja nam je spreman ima dva mjeseca, Ministarstvo nas ignorira, zato nismo pokrenuli javni natječaj.... Stalno unose nova pravila igre..Ako nam se Ministarstvo ne očituje u roku od deset dana, pokrenut ćemo sami natječaj. Rok je do utorka, čekamo, dakle, još samo nekoliko dana - obećao je Baldasar. 

Stanovnici s Karepovca i Kile, kažu više nikome ne vjeruju.

- HDZ, Kerum, Baldasar, svi su nas izigrali. Potrošili su lovu na Zapadnu Obalu. Ovdje kolektor prolazi, dio kućanstava nema vodu, kanalizaciju. Plaćamo komunalu, a Vodovod neće da nas spoji na vodovodnu mrežu, problem su im 33 metra puta... 

Katastrofa. Karepovac zimi se osjeti manje, ali ljeti, lete kese, plinovi guše, zatvaramo prostore, djeca su osuđena na zatvoreni prostor..., a o  problemima s dišnim putevima, karcinomima da ne govorim - kazao je Renato Ramljak s Kile.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij