hren
 

TRAŽI SE SKIDANJE IMUNITETA
Prije nekoliko dana otkriveno je kako je u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića bilo sumnjivih isplata inozemnih dnevnica u iznosu od 307.785 kuna.

Državno odvjetništvo RH poslalo je Hrvatskom saboru zahtjev da se odobri da se SDP-ovog saborskog zastupnika, bivšeg predstojnika Ureda predsjednika vlade Zorana Milanovića, liši slobode. Osim toga, DORH traži i određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanje kaznenog postupka protiv Sauche.

Potvrdio nam je ovo i predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, HDZ-ov Žarko Tušek koji je rekao da je sjednica zakazana za jutros u 8.30 sati.

Neslužbeno doznajemo da je zahtjev vezan uz aferu Dnevnice, odnosno nalaz revizije kojim je utvrđeno da su na ime trojice savjetnika bivšeg premijera Milanovića - Siniše Petrovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina - isplaćene 532 dnevnice ukupno vrijedne 307 tisuća kuna. Na 57 putnih naloga potpis je bivšeg predstojnika Ureda Tomislava Sauche, a i isplate su reviziji postale sumnjive jer ni uz jedan putni nalog nisu predočeni računi kojima bi se oni pravdali. Sva trojica savjetnika tvrdila su da niti jednu dnevnicu nisu tražili niti dobili te da je netko krivotvorio njihove potpise na priznanicama za isplatu novca. Isto su ponovili u ponedjeljak svojim dokazima DORH-u, a istim se argumentom branio i Saucha koji je također s njima otišao cijelu priču prijaviti u DORH gdje je satima svjedočio. 

Njegov bivši šef Zoran Milanović do danas se nije oglasio, a SDP je priopćio da je očito da se radi o krivotvorenju. Zamjerio je Oreškovićevoj vladi što nije reagirao na nalaze revizije i tvrdili su da nije riječ o političkom podmetanju.

Zanimljivo je da je Revizija unatoč ovome dala bezuvjetno mišljenje na izvješće iza rad Vlade, a na zahtjev da pojasni zašto dnevnice nemaju pokriće, odgovorio joj je u rujnu prošle godine Ured za opće poslove. 

Tvrdili su da su iz ureda predsjednika Vlade dobili odgovor da je putovanja bivših savjetnika dogovarao predstojnik Saucha u koordinaciji s Milanovićem te da su savjetnici naknadno izvještavali premijera o svojim putovanjima, međutim, Neven Zelić, predstojnik ureda bivšeg premijera Tihomira Oreškovića tvrdi kako njegov ured u rujnu nije poslao nikakav odgovor na koji se poziva Ured za opće poslove niti je ikad do njega došao zahtjev da se o nečemu takvom očituje.

SDP: Prihvaćamo zahtjev za skidanje imuniteta

Iz SDP-a je stigla reakcija na DORH-ov zahtjev:

- SDP je odmah zatražio istragu DORH-a. Da bi se ona pokrenula nužno je skidanje imuniteta kolegi Sauchi te taj zahtjev SDP prihvaća. Vjerujemo u pravednu istragu državnih institucija bez političkog utjecaja. Važno je da ona bude provedena brzo jer je to u interesu Hrvatske, kolege Sauche, svih zastupnika u Hrvatskom Saboru i SDP-a.

Izvor : Večernji List


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij